17 faillissementen in Mechelen

Limburgse faillissementen in 2022: het viel nog goed mee…

Uit cijfers van GraydonCreditSafe blijkt dat Limburg in 2022 de stijging van het aantal faillissementen heeft kunnen beperken. Het arrondissement Tongeren is zelfs één van de twee in heel België die een verbetering laat optekenen. Negatief in de cijfers is het recente faillissement van GNSMS, de restvennootschap van Servilux, na de overname door LetMeRepair van enkele maanden geleden. Volgens het rapport van Graydon gingen hierbij 3 weken geleden potentieel 98 jobs verloren. "Maar dat is niet gebeurd", aldus gerechtsmandatarissen Ann Noë en Bert Vandenreyt. "Er werden net 92 banen gered door de overnemer. De dienst is nog altijd springlevend."

In 2022 bedroeg het aantal faillissementen 9.823, een stijging van 42%. Niet onlogisch, omdat in het vergelijkende jaar 2021 nog heel veel bedrijven staatssteun genoten om de coronacrisis te doorworstelen. Het totale aantal op Belgisch niveau is dan ook nog altijd een stuk lager dan in de pré-covidperiode. Behalve in een aantal Vlaamse provincies.

Limburg is daar niet bij, want bij ons was de stijging het minst van Vlaanderen (+25,42%) en bereikten we met een totaal aantal van 597 faillissementen het op één na laagste peil van de laatste 10 jaar. Het arrondissement Tongeren (waar o.a. Genk en Maasmechelen toe behoren) wist zelfs lager af te sluiten dan in 2021. Met 5,4% minder bedrijven op de fles, scoorde deze regio zowat het beste van het hele land (op Aarlen na). De 597 faillissementen samen betekenden dat 1.056 mensen hierdoor hun job hebben verloren.

Als we naar de segmentatie van de faillissementen kijken, waren het vooral de 'traditionele' sectoren die de lijst aanvoerden: bouw, horeca en transport. Ook in de officiële gok- en wedkantoren vielen er slachtoffers, vooral door de verstrengde wetgeving. Verder valt het op dat er veel jonge bedrijven verplicht werden te stoppen.

Servilux

Nog opvallend: bij de grootste faillissementen van het land staat GNSMS, de vennootschap waar vroeger Servilux in Hasselt toe behoorde. Bij dat faillissement, nu 3 weken geleden, gingen bijna, dus potentieel, 100 jobs verloren, volgens Graydon. Dat blijkt echter niet zo te zijn. Het Limburgse familiebedrijf van Ward Dumon en Philip Geuns werd op 29 augustus jongstleden overgenomen door LetMeRepair, een van origine Duitse groep met vestigingen in 25 landen. De oprichter Karl Dominick, is nog steeds CEO van de onderneming. Zij pompten vers geld in Servilux met de oprichting van LetMeRepair Benelux. Zowel de activiteiten, gebouwen als activa werden overgenomen. Philippe Geuns werd aangesteld als General Manager en leidt dus nog steeds de operaties.

Het is echter 3,5 maand na de overname van de Limburgse hersteldienst voor TV, DVD, audio, video, hifi en huishoudelektro, dat de restvennootschap GNSMS failliet werd verklaard. Daar zaten dus geen personeelsleden meer in. Tot 14 januari kunnen er nog schuldvorderingen worden neergelegd.

Tot slot nog dit: in het overzicht van Graydon staat op plaats 9 van het hoogste banenverlies de Truiense transporteur Eurosped. Ook hier werd echter een doorstart gemaakt en gingen er uiteindelijk geen jobs verloren, in plaats van de potentieel 75 die in de lijst staan aangeduid.