Slechts 3% van bevolking deed mee aan stakingen

Voka Limburg raamt het rechtstreekse economische verlies van de stakingen van vorig jaar op 11 miljoen euro. "En dit terwijl amper 3 procent van de Limburgse bevolking er aan meegedaan heeft," stelt Johann Leten van Voka. "Een verwaarloosbare minderheid heeft dus erg veel schade berokkend. Dit is op zijn zachtst gezegd onverantwoord."

Voka anticipeert op de nieuwe vakbondsacties die zijn aankondigd voor 7 oktober. "Het ‘gemeenschappelijk’ vakbondsfront scherpt de messen om ons land weer lam te leggen," stelt Voka Limburg. "Met ‘ludieke’ acties (ACV Limburg plaatste vorige week een doodskist op het kerkhof) proberen vrijgestelden de media te halen. Uit recente cijfers van de RSZ blijkt dat er vorig jaar 12.000 stakers per dag waren, oftewel 3% van de werkende bevolking. Zij zorgden met z’n ‘allen’ in Limburg wel voor een direct economisch verlies van 11 miljoen euro."

Het valt Voka tevens op dat er veel meer wordt gestaakt dan vroeger. "In 2014 werden er in Limburg 37.981 stakingsdagen aangegeven, het hoogste aantal sinds 2007," telt Leten. "Dit levert bovenop de directe kosten, ook heel wat indirecte schade op, denk maar aan leveringen en mensen die te laat op het werk zijn, verlies van klanten, imago in het buitenland, heropstart van productie, bijkomende kosten van ordehandhaving, opruimen van stakingspuin…. Ondanks de sluiting van Ford Genk wijst alles erop dat de economische tendens de hoogte ingaat. Maar deze positieve ontwikkelingen zijn bijzonder broos. Wij hopen oprecht dat deze onverantwoorde initiatieven geen roet in het eten gooien. Een ‘politieke’ actiedag waarvan onze ondernemingen de dupe zijn is op z’n zachtst gezegd onverantwoord. Wie zaagt nu aan de tak waar we met z’n allen samen op zitten?"