smartstream-1200×900

Slimme douche-afvoer wint Europese prijs

Smart Stream, een jong bedrijfje van 4 studenten aan de UHasselt, heeft met een innovatief product een bronzen medaille behaald in een Europese competitie. De jury was enorm onder de indruk van hun oplossing om koud water uit de douchekraan af te leiden naar de regenput in plaats van naar de riolering.

Smart Stream is een project van 4 studenten Handelswetenschappen aan de UHasselt. Ze ontwikkelden een tussenstuk voor de afvoer van douchesystemen. Als de douchekraan wordt opengezet, stroomt het aanvankelijk nog koude water van de leiding door het tussenstuk naar de regenwaterput, waardoor het hergebruikt kan worden. Pas als het leidingwater op temperatuur is, zal Smart Stream het uit de douchekop laten lopen. Dat (afval)water wordt na gebruik in de douche, vervolgens wel afgevoerd naar de riolering. De uitvinding is dus een erg duurzame oplossing om proper water te hergebruiken.

De oprichters van Smart Stream wonnen hiermee eerder al de finale voor de beste Vlaamse student-ondernemers, wat hen een ticket opleverde voor de Europese eindstrijd. Die vond zopas plaats in het Italiaanse Catania. En ook daar gooide Smart Stream hoge ogen. Het Limburgse viertal eindigde op de derde plaats: een knalprestatie!

De erkenning is vast en zeker ook een gevolg van het opleidingsonderdeel ‘Ondernemen’ dat de studenten aan de UHasselt hebben gevolgd. Daarin worden de academische en praktijkgerelateerde kennis gecombineerd en is er veel aandacht voor soft skills, zoals communicatie, creativiteit, teamwork, mindset en attitude. “En dat loont”, weet prof. dr. Pieter Vandekerkhof.

Marc Beenders, gastdocent aan dezelfde opleiding, is enorm trots: “Met een sterk product, een goed businessplan én de juiste soft skills overtuigen onze studenten jaar na jaar een professionele jury van ondernemers. Wij zijn blij dat we onze praktijkervaring vanuit Limburg Startup en Imec kunnen implementeren in het onderwijsmodel van de opleiding Handelswetenschappen. Het winnen van dergelijke prijzen toont aan dat deze synergie werkt.”