"Sluiting Sappi Lanaken niet aan de orde"

“Een sluiting van onze fabriek in Lanaken is niet aan de orde, maar je kan in de huidige marktomstandigheden niets uitsluiten.” Dat heeft Europees topman Berry Wiersum van de Zuid-Afrikaanse papierproducent Sappi gezegd in een gesprek met Het Belang van Limburg. Door de hoge loonkosten vreest Wiersmum wel voor de concurrentiepositie van de Belgische industrie.

Wiersum was dinsdag in Lanaken waar hij het personeel van Sappi inlichtte over de stand van zaken binnen de groep. Berry Wiersum schetst geen rooskleurig beeld van de papierindustrie. “Sappi bloedt,” aldus de ceo. “Er wordt steeds minder papier gebruikt, en dat heeft natuurlijk directe gevolgen voor de papierindustrie. Het vorige kwartaal leed Sappi alleen al in Europa een verlies van 13 miljoen euro. Bovendien is er geen beterschap op komst.”
Berry Wiersum
Pessimisme over loonkost

En dus moet Sappi besparen, bijvoorbeeld door de papierproductie in Nijmegen stop te zetten. Volgens Berry Wiersum is de Europese besparingsoperatie voor Sappi daarmee nog niet achter de rug. Hij bevestigt wel dat een mogelijke sluiting van de fabriek in Lanaken, waar momenteel zo’n 500 mensen werken, momenteel niet aan de orde is. “Maar in de huidige marktomstandigheden kan je echt niets uitsluiten,” waarschuwt Wiersum. “Ook Lanaken zal dus verder moeten besparen op de kosten en de efficiëntie moeten verbeteren. Maar als in Lanaken de juiste beslissingen worden genomen, zit de fabriek goed.”

Ons land worstelt daarbij ook met een loonkostenhandicap. “Het is juist dat de loonkosten in België een stuk hoger zijn dan in andere landen, maar in een bedrijf als Sappi kan je dat compenseren met andere inspanningen om de rendabiliteit en de efficiëntie te verhogen. Als ik kijk naar de concurrentiepositie van de Belgische industrie, ben ik echter veel pessimistischer.”