horecabooster

Snelcursus moet droogte in horeca oplossen

Op 2 dagen tijd klaargestoomd worden om een job in de horeca uit te oefenen: dat is het opzet van Horecaboosters, een nieuw project van Vlaams minister van Economie, Jo Brouns (CD&V). Voor de praktische invulling vertrouwt hij op de kennis en ervaring van SyntraPXL, dat de spoedcursus laat plaatsvinden in de horecazaken zelf, zoals bij Partaasch op Thor Park Genk.

Maandag kwam Jo Brouns zijn Horecaboosters persoonlijk voorstellen bij Thor Catering in Genk, de horecagroep van Filip Vanheusden en Wim Croonen, die zaken uitbaat als Partaasch. Er was te zien hoe mensen die een job in de horeca ambiëren, via een praktijkgerichte spoedcursus worden opgeleid tot zaal- of keukenhulp.

"We moeten dringend actie ondernemen om het aanhoudende personeelstekort in de horeca aan te pakken", aldus minister Brouns. "Het komt er op aan om mensen met ambitie zo snel mogelijk inzetbaar te krijgen. Daarom hebben we Syntra de opdracht gegeven om een intensief opleidingstraject uit te teken, zodat om amper 2 dagen tijd de basiskennis om mee te draaien in de keuken of de zaal onder de knie is."

De opleiding vindt plaats in de horecazaken zelf, zodat de geïnteresseerden meteen de nodige praktijkervaring opdoen in een echte zaak. "Op die manier krijgen ze al een stevige basis mee en zijn ze direct inzetbaar in de horeca", stelt de minister.

Om het project een extra boost te geven, zetten ook Travi en VDAB mee hun schouders onder het project door te zorgen voor extra instroom van kandidaten. "Samen willen we op deze manier een antwoord bieden op de schreeuw vanuit de sector voor meer geschikt personeel", besluit Jo Brouns.

TVL maakte er een reportage over: