Snuggere matras uit Houthalen kan mensenlevens redden

Quicksave is de naam van een nieuwe matras, waarvan uitvinder Peter Van Kessel beweert dat er 300 procent meer zorgbehoevenden kunnen gered worden bij evacuaties in ziekenhuizen of rustoorden. Van Kessel (ook zaakvoerder van slaapspeciaalzaak Dipsss in Houthalen-Helchteren) demonstreerde in het Jessa Ziekenhuis hoe 1 personeelslid een patiënt op zijn matras, eenvoudig en snel naar buiten kan slepen. Een gladde coating en uitschuifbare handgrepen zijn het geheim van deze wereldprimeur.

medimio quicksave matras van kessel"Op het eerste gezicht ziet onze matras er heel gewoon uit, maar inzake evacuatie is dit een ware revolutie," zegt Van Kessel. "Maar liefst 300 procent meer levens kunnen worden gered, zo blijkt uit testen. Dit zonder extra personeelsinzet en het gaat dubbel zo snel."

"Nu is het zo dat in geval van brand bijvoorbeeld, de reddingswerkers vaak geconfronteerd worden met bedlegerige patiënten of mensen die moeilijk te evacueren zijn. Dit kan mensenlevens kosten... In samenwerking met het Jessa ziekenhuis hebben we als oplossing de Quicksave ontwikkeld, een glijmatras die is voorzien van een aangehecht glijdeken met gladde coating. Aan de zijkanten zitten uitschuifbare riemen voor een veilige fixatie van de patiënt. Tot slot bevatten zowel hoofd- als voeteneinde stevige, dubbele handgrepen."

Hoe werkt het? “De redders hoeven bij evacuaties alleen maar een kussen op de borst van de patiënt te leggen en de uitschuifbare riemen in elkaar te klikken. Door de riemen strak aan te trekken komt de matras een beetje bol te staan, zodat de patiënt zich in een beschermende cocon bevindt. Met de lussen voor- of achteraan wordt de patiënt met matras en al, comfortabel van het bed getrokken. Zonder zich te bezeren kan hij dan, over de vloer en via de trappen, in veiligheid worden gebracht." (zie filmpje onderaan)

Peter Van Kessel heeft voor zijn uitvinding alvast patenten laten registeren in Europa, Amerika en zelfs de Verenigde Arabische Emiraten. Het Hasseltse Jessa-ziekenhuis past het systeem als eerste toe.

https://www.youtube.com/watch?v=lYJQy7gvJD0