Nieuws Limburg Soepele regels maken bedrijventerrein populair

Soepele regels maken bedrijventerrein populair

Soepele regels maken bedrijventerrein populair

Omdat heel wat bedrijventerreinen onderbenut blijven door de veelheid aan regels, heeft het provinciebestuur een testcase ontwikkeld, waarbij tal van beperkingen verdwijnen. Als het proefproject in het gebied Jagersborg in Maaseik slaagt, zullen ook andere regionale bedrijventerreinen een versoepeling mogen verwachten.

Raar maar waar: op Jagersborg is momenteel zo’n 30% of 77,5 hectare van het terrein onderbenut. Gedeputeerde van Ruimtelijke Ordening Inge Moors legt uit: “Dat komt omdat er niet overal dezelfde voorschriften gelden waar bedrijven zich aan dienen te houden. Een aantal plaatsen zijn strikt gereserveerd voor grote bedrijven, andere voor kleintjes. Deze opdeling is achterhaald. Bovendien is de minimale kavelgrootte 5.000 m², wat heel wat kleine en lokale bedrijven weerhoudt om zich hier te vestigen. Met het nieuw provinciaal uitvoeringsplan (PRUP) dat we gemaakt hebben, bieden we veel meer flexibiliteit en kunnen de braakliggende percelen en leegstaande gebouwen beter benut worden. Een beheerscomité zal instaan voor de begeleiding om het ruimtegebruik te verhogen.”

Als de testcase op Jagersborg succesvol is, zullen de regels ook op andere bedrijventerreinen versoepeld worden. “De maatstaf is het creëren van extra tewerkstelling”, aldus nog gedeputeerde Moors. “De maatregelen voor de beschikbare ruimte mogen daar geen hinderpaal voor betekenen.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Pelt, Westerlo
Pelt

Niels Lagrange gaat bistro runnen

Racepiloot Niels Lagrange staat voor een stevige carrièrewending. Samen met zijn vriendin Romy investeert hij in een pop-up bistro, waarin… Lees meer