990286_solar_panel_in_the_field_2-2

Solar Lab biedt efficiëntiecontrole van zonnepanelen

V

olgens Solar Lab, actief in efficiëntiecontrole van zonnepanelen, halen de huidige zonnepanelen niet het gewenste rendement. “Vier tot vijf procent van de panelen vertoont matige tot serieuze gebreken, ongeacht de makelij van de panelen”, zegt zaakvoerster Anja Poolen van Solar Lab. Het jonge bedrijfje Solar Lab in Maastricht gebruikt voor zijn controles naar de efficiëntie van zonnepanelen infraroodcamera’s.

Omdat de zonnepanelen in serie geschakeld zijn (zoals de lampjes in de kerstboom), bepaalt het zwakste paneel het rendement van de hele keten.”

Zowel particulieren als bedrijven kunnen voor een controle van hun PV-installatie beroep doen op Solar Lab. “Wij stellen een rapport op dat de klant dan kan voorleggen aan zijn installateur”, zegt Poolen. De installateur kan gaan aankloppen bij zijn leverancier, en mag hopen dat de defecte panelen onder de garantiebepalingen vallen. “Gewoonlijk geven de producenten vijf jaar productgarantie en een vermogensgarantie van 85% na 20 jaar. Ik blijf vasthouden aan mijn garantiebelofte tegenover mijn klanten, maar ik verwacht wel een juridisch kluwen tussen installateurs en producenten”, zegt Vandromme. Ofwel steekt iedereen de kop in het zand”, zegt Poolen.
“Zonnepanelen halen hun optimale rendement niet”