melerowitz_151112_sem_001.1-199×300

Sonnie gaat grafmonumenten beschilderen

Ook kunstenaars lijden onder de crisis. De Hasseltse kunstenares Sonnie Melerowitz heeft er iets op gevonden. Sinds enige tijd maakt ze ook kunstwerken in de vorm van gepersonaliseerde urnes of grafmonumenten. “Begrafenisondernemers zijn enthousiast,” zegt ze.

Sonnie Melerowitz kondigde haar nieuwe kunstvorm aan tijdens een tentoonstelling in het Officenter in Hasselt. Ze werd ingeleid door architect Juul Vanleysen (Holistic Architecture) en Reginald Vossen (BAN Vlaanderen), die op zoek gingen naar banden tussen kunst, mensen en bedrijven. “Kunstenaars zijn vaak de eerste slachtoffers van de crisis,” stelt Vanleysen vast. “Zowel particulieren als bedrijven besparen immers het eerst op kunst als het minder goed gaat.”

Rouw
Voor Sonnie Melerowitz, of haar pseudoniem Sounionarte, is dat niet anders. Maar ze bleef niet bij de pakken zitten. “Sinds kort heb ik me gericht op kunst in de vorm van gepersonaliseerde urnes en grafmonumenten. Bedoeling is daarmee het leed van de nabestaanden te verzachten,” zegt ze. “Mijn grootouders waren begrafenisondernemers. Ze hadden graag gezien dat ik de zaak zou voortzetten. Maar toen vond ik dat niks voor mij.” Melerowitz toetste het idee eerst af bij een aantal toonaangevende begrafenisondernmers. “En die waren enthousiast.” De eerste gepersonaliseerde urnes en monumenten zijn intussen al afgeleverd.”