Sophie Hayen wist wat op te steken van Marc Vangeel

Sophie Hayen, vestigingsmanager van Berenschot in Hasselt, is de laatste 'jonge manager' die we in onze reeks voorstellen. Zij volgde het ervaringsprogramma van VKW Limburg als leerling van Marc Vangeel, de ceo van uitgeversgroep Concentra. We legden beiden enkele vragen voor om te polsen hoe het project is bevallen:

Sophie Hayen, Jonge Manager:

1) Met welke verwachtingen ben je aan het programma begonnen?

sophie HayenSophie Hayen: "Ik wou vooral ervaringen kunnen delen en zocht een klankbord om vraagstukken te helpen oplossen. Ik had bovendien nood aan een constructieve dialoog om in een tweerichtingsverkeer een aantal inzichten af te toetsen."

2) Hoe verliep de eerste kennismaking?

"Zeer goed. Het was een open gesprek met duidelijke doelen en afspraken, die op elkaars verwachtingen waren afgestemd."

3) Welke eigenschappen moet een goede mentor volgens jou hebben?

"Hij of zij moet erg luistervaardigheid zijn en over goede communicatieskills beschikken. De mentor moet ook open genoeg zijn om eigen inzichten te delen en twijfels kenbaar te maken. Marc slaagde erin om constructieve, maar toch ook kritische feedback te geven. Een goede mentor geeft bovendien invulling aan zijn rol door commitment te tonen. Het is niet vrijblijvend om zich hiervoor te engageren."

4) Wat zal je niet meer vergeten na dit programma?

"Uiteraard zullen de gesprekken en opgebouwde relatie met mijn mentor me bijblijven. Hopelijk blijft dat voortbestaan na het programma. Daarnaast vond ik het ook tof om ervaringen en contacten te delen met andere deelnemers aan het programma."

Marc Vangeel, Wijze Mentor:

1) Hoe verliep de eerste kennismaking?

Marc Vangeel: "Dat verliep heel goed. Het was natuurlijk onbekend terrein betreden, omdat ik als mentor dit voor de eerste keer deed, en dus in dit traject ook aan het begin van de leercurve stond."

marc van geel2) Wat vond je belangrijk om over te brengen aan de jonge manager?

"In de eerste plaatst dat je een bestaande situatie nooit als eeuwigdurend moet beschouwen. Verder ook dat het OK is om niet altijd op alle vragen een oplossing te vinden. Dit uiteraard op voorwaarde dat je geen noodzakelijke vraagstukken uit de weg

3) Welke goede raad wil je mee geven aan jonge ondernemers?

"Het voornaamste is dat ze ervoor moeten zorgen dat ze hun werk altijd met “goesting” doen. In dat geval zijn ook de moeilijke momenten de moeite waard."