Spaas-kaarsen

Spaas is allerbeste familiebedrijf van België

Spaas Kaarsen uit Hamont-Achel werd dinsdagavond uitgeroepen tot Belgisch ambassadeur van de Family Business Awards of Excellence 2022. Deze prestigieuze prijs beloont de meest voorbeeldige familiebedrijven van het land en wordt uitgereikt door EY. Nelissen Steenfabrieken was ook bij de 3 kanshebbers, maar haalde het net niet.

EY organiseert de Family Business Award of Excellence sinds 2014. De prijs zet Belgische familiebedrijven in de kijker die uitblinken in deugdelijk bestuur, in de visie en het behoud van de familiewaarden en in de overdracht van de ondernemerszin over de generaties heen. Ook communicatie, duurzame groei en maatschappelijk engagement zijn belangrijke criteria die de jury in acht neemt voor het toekennen van de prijs.

De jury, met vertegenwoordigers uit vooraanstaande Belgische familiebedrijven, oordeelde dat Spaas Kaarsen het beste en op de meest evenwichtige manier beantwoordde aan alle criteria.

Eric Van Hoof, Partner bij EY, licht toe: “De 3 finalisten Gaasch Packaging, Nelissen Steenfabrieken en Spaas Kaarsen zijn alle drie mooie voorbeelden van duurzaam familiaal ondernemerschap die we moeten koesteren. Spaas Kaarsen zal als 5de generatie van een familie die naar de toekomst durft te kijken op zeer lange termijn, een mooie ambassadeur zijn van de Family Business Award of Excellence.”

Sterke bestuurders
Guido Vanherpe, voorzitter van de jury, licht de keuze verder toe: “Spaas Kaarsen heeft een duidelijke familiale visie ontwikkeld rond waar de familie voor staat en hoe ze deze visie doorvoert in het reilen en zeilen van het familiebedrijf. De actieve familieleden hebben een sterke ondernemersgeest en verantwoordelijkheidszin en hebben zich laten omringen door sterke externe bestuurders. De overdracht en overgang van vierde naar vijfde generatie werd tijdig en visionair aangepakt. Spaas Kaarsen heeft een duidelijk en éénduidig leiderschap en strategie die berust op het focussen op de juiste, zorgvuldig gekozen geografische markten en klantensegmenten en het uitbouwen van e-commerce applicaties. Tenslotte differentieert Spaas Kaarsen zich ook met haar duurzaam ondernemerschap.”

Voor wie Spaas Kaarsen nog niet mocht kennen: Sinds het ontstaan als een kleine, lokale kaarsenfabrikant in 1853 in het Limburgse Hamont, is Spaas uitgegroeid tot een van de belangrijkste Europese spelers op de markt van de kaarsen. Vandaag staat het bedrijf onder leiding van de vijfde generatie: Ben en Sarah Spaas. Met meer dan 320 medewerkers en een gestage groei van de omzet tot meer dan 92 miljoen euro, is Spaas niet alleen marktleider in België, maar ook een gerespecteerde leverancier met een sterke basis in Europa. Naast de productie-eenheid in Hamont is er ook een fabriek in Polen en is er een salesorganisatie gericht op Europa. Als bedrijf wil Spaas Kaarsen mensen inspireren om een vleugje warmte toe te voegen aan het leven van elke dag... Een terechte winnaar, dus!