Speciaal statuut voor studenten-ondernemers aan PXL

Jongeren met een veelbelovende toekomst in de sportwereld, kunnen tijdens hun studies gebruik maken van het zogenaamde 'topsportstatuut', dat hen toelaat om flexibel de lessen te volgen en examens af te leggen. Naar analogie hiervan gaat de hogeschool PXL een speciaal statuut in het leven roepen voor studenten-ondernemers. Al vanaf het tweede jaar zal iedere student aan de PXL de mogelijkheid krijgen om een bedrijf op te richten, en hierbij intensief begeleid te worden door het PXL Centrum Ondernemen. Dit concept werd vrijdag voorgesteld.

FrankSmeets"We leveren erg goede studenten af," zei PXL-voorzitter en gedeputeerde van Onderwijs, Frank Smeets (foto). "Maar ondanks de vele raakvlakken met het ondernemerschap in het huidige lessenpakket, durven vele jongeren de stap naar een eigen onderneming niet zetten. En dat is doodjammer, want om economische welvaart te creëren, hebben we nieuwe, enthousiaste ondernemers broodnodig. En dit zeker in de moeilijke economische tijden waarin Limburg zich momenteel bevindt."

De PXL is de mosterd voor dit Centrum Ondernemen gaan halen bij topsportscholen en bij binnen- en buitenlandse voorbeelden van ondernemersopleidingen. "Studenten met een goed ondernemersidee krijgen de kans om hun bedrijf daadwerkelijk nog tijdens de studies op te richten," vertelde PXL-directeur Ben Lambrechts. "Ze kunnen hiervoor beschikken over accommodatie van de school (de PXL Toren of F-Blok in de Elfde Liniestraat) en over een zeer ruim netwerk van gevestigde waarden in het bedrijfsleven, bij werkgeversorganisaties, investeerders en andere actoren die hen actief bij de start-up willen begeleiden."

Het initiatief wordt vanuit de bedrijfswereld toegejuicht. "Studenten in een vroege fase wegwijs maken in het ondernemerschap leidt sneller tot echte succesverhalen", weet Davy Kestens van Twitspark, de Belgian Start Up of the Year, die nu vanuit de VS furore maakt. "Ervaren mentoren en lesgevers kunnen de drempel naar deze jonge bedrijfjes verlagen." Ook Jo Nelissen van ABN, zangeres Zohra, Hans Similon (Mobile Vikings), Inge Geerders (Topstarter) en andere ondernemers betuigden al hun sympathie voor het initiatief.