Corda Arena buitenkant

Spektakelstuk in de steigers: hal voor happenings in Hasselt

Hij ligt er: de eerste steen van de Corda Arena, een spektakelhal van 10.000 m2 waar straks tot 3.750 bezoekers vanuit heel Europa van spraakmakende events kunnen genieten. Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir, burgemeester Steven Vandeput, de LRM-top en Corda-baas Raf Degens waren de protagonisten van de oprichtingsceremonie.

“De Corda Arena, een eventlocatie waar beleving centraal zal staan, is uniek in haar soort", vindt Zuhal Demir. "Met de komst van deze ultramoderne arena kunnen we state-of-the-art technologie aanbieden in een professioneel en inspirerend kader. Hiermee kunnen we onze regio en Vlaanderen (inter)nationaal op de kaart zetten als belangrijke hotspot op vlak van congrestoerisme en events. We mogen als Limburgers fier zijn op deze investering.”

De werken moeten klaar zijn in september 2025, wanneer de deuren openzwaaien voor events als bedrijfscongressen, productvoorstellingen, technologiebeurzen of academische samenkomsten. In totaal kunnen maximaal 3.750 mensen samen een event of spektakel bijwonen, maar door middel van de nieuwste streamingsdiensten en het gebruik van avatars, kunnen nog eens duizenden mensen tegelijk op een virtuele manier de events in de arena live bijwonen. De nieuwste technologieën en toepassingen zorgen ervoor dat -ook op afstand- de Corda Arena een 'opera-ervaring' brengt waarbij elke beat en beweging tastbaar zijn.

De ruimtes in de Arena zullen probleemloos kunnen aangepast worden aan de vereisten van het specifieke event, ook voor kleinere groepen. “Als innovatieve bedrijvencampus waar reeds 5.000 mensen in 250 bedrijven dagelijks aan de slag gaan, zijn nieuwe, vooruitstrevende projecten essentieel om het verschil te maken", zegt Raf Degens, algemeen directeur van Corda Campus. "Met de Corda Arena willen we nog een stap verder gaan en helemaal klaar zijn voor de nieuwe generatie talent die zijn weg aan het zoeken is. Door in te zetten op ongeziene digitale belevingsmogelijkheden zowel live, digitaal als virtueel, willen we onze leiderspositie versterken en onze campus verder internationaal op de kaart zetten.”

Tom Vanham, algemeen directeur van LRM, voegt nog toe: “Om als Corda Campus succesvol te blijven, is het belangrijk om in te zetten op nieuwe diensten en opportuniteiten die bedrijven in Limburg kunnen helpen om te groeien en zich verder te ontwikkelen. De komst van de Corda Arena kan heel wat nieuwe deuren openen voor bedrijven in Limburg: denk aan nieuwe samenwerkingen of de ontwikkeling van nieuwe diensten of producten door het gebruik van de nieuwste technologieën die in de Corda Arena aanwezig zijn. We zijn fier dat we hier vanuit LRM een rol in kunnen spelen.”

Het slotwoord is voor burgemeester Steven Vandeput: “Als stadsbestuur willen we ons verder profileren binnen het evenementen– en zakentoerisme. Dit project past perfect binnen deze strategie. We kijken er alvast naar uit om de deuren in 2025 te openen.”

De realisatie van Corda Arena gebeurt door het Londense designbureau Populous, de architecten van het Hasseltse UAU Collectiv, Creneau International (interieurontwerp) en het bouwteam Vanhout-BESIX. Voor de maximale beleving treden lokale partners op als Painting With Light, Luminex en Audac.