sparkx hasselt

Sprankelend spektakel: sportpark Sparkx gaat open

Onder het goedkeurend oog van de Hasseltse burgemeester Steven Vandeput werd woensdag Sparkx voorgesteld aan de pers. Het gaat om een indoor pretpark waar zo'n 50 sporten kunnen beoefend worden, een aantal daarvan aan de hand van augmented reality. Volgende week woensdag zwaaien de deuren open voor het grote publiek.

Sparkx is wat men noemt een 'sportainmentpark', dus een pretpark dat sporten combineert met entertainment. In een ruimte van 3.500 vierkante meter (in het winkelcentrum Plaza'H aan de Grote Ring, waar onder meer Albert Heijn ligt) kunnen sporters, families, vrienden, scholen en bedrijven, meer dan 50 verschillende sporten beoefenen. En dat zijn niet alleen klassieke sporten als voetbal, basketbal, roeien of darts. Met de hulp van technologische hoogstandjes spring je er van een klif met een wingsuit, ga je vliegvissen, speel je een virtueel spelletje van het in Japan razend populaire hado, of ga je de strijd aan in een partijtje dodgeball.

Rode Duivel
"Een gezonde sportbeleving staat centraal, voor sporters van alle leeftijden en alle niveaus", zegt Mathieu Renier, één van de initiatiefnemers. Ook ondernemers als Steven Van Belleghem en Peter Hinssen, en topsporters als Mousa Dembélé, zetten mee de schouders onder Sparkx. "De bedoeling is dat sporters die hier na een sessie van 1, 2 of 4 uur naar buiten stappen, zich zowel fysiek als mentaal beter voelen." Om de mentale gezondheid te voeden, zullen er ook coachingsessies in de meetingrooms worden gegeven aan groepen schoolkinderen of werknemers van bedrijven.

Als de deuren woensdag opengaan voor het grote publiek, zullen er tegelijk 330 bezoekers kunnen sporten in de diverse opstellingen en attracties. "Het is tevens de bedoeling dat jong en oud hier nieuwe sporttakken kan leren kennen", aldus nog Renier. "Als het hen bevalt, kunnen ze dan aansluiten bij een sportclub in de buurt om hun nieuwe passie verder te ontwikkelen."

Vrijgezellen
Sparkx mikt op individuele sporters, die per uur een ticket kunnen kopen. Verder zullen de scholen worden uitgenodigd om in klasverband van de diverse sporten te komen proeven. De zaak staat open voor verjaardagsfeestjes, vrijgezellenavonden, bedrijfsevents en andere groepsgebeurtenissen. De cateringmogelijkheden beperken zich tot een gezond aanbod van dranken en snacks. Het complex kan ook in zijn geheel worden afgehuurd, en op maandag- en dinsdagavond kunnen ook specifieke attracties (bijvoorbeeld de curlingbaan, snowboard-monitor, boogschietbaan of F1-cockpit) voor een bepaalde periode gereserveerd worden.

Burgemeester Vandeput is blij met Sparkx. "“Hasselt wil in Limburg, Vlaanderen en de Euregio een koploper zijn op het gebied van innovatie. Met de komst van Sparkx naar onze stad, zetten we die ambitie kracht bij. Naast innovatie zet dit project ook extra in op meer bewegen en gezonder leven. Een doelstelling die ook wij als stadsbestuur ten volle willen ondersteunen. We hopen dat heel veel Hasselaren en niet-Hasselaren, Sparkx gaan leren kennen als een extra attractiepool in onze stad.”

Europa veroveren
Sparkx Hasselt is nog maar de eerste stap van de ambitieuze initiatiefnemers. Er wordt nu al luidop gedacht aan extra vestigingen, zowel in de rest van België als in Frankrijk, Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk.