Staking stopt vanzelf: Maaseiks bedrijf failliet

Champignoncultuur Jagersborg in Maaseik wordt naar alle waarschijnlijkheid weldra door de rechtbank in Tongeren failliet verklaard. De bedrijfsleiding heeft aangegeven dat donderdag de boeken worden neergelegd. Daarbij verliezen 120 mensen hun job.

jagersborg champignonsMomenteel waren de mensen in de kwekerij niet aan het werk, omdat ze vorige week in staking gingen. Volgens de vakbond had de bedrijfsleider (Jack Verdellen) een personeelslid bij het nekvel gegrepen, en werd na dit incident het werk neergelegd. De werknemers trokken een stakerspiket op aan de poort en verstopten het werkmateriaal om te voorkomen dat de bedrijfsleiding andere arbeiders aan het werk zou zetten.

De pogingen die tot dusver waren ondernomen om tot een vergelijk te komen, waren op niets uitgedraaid. Ook een verzoeningspoging, die normaal donderdag in Brussel zou plaatsvinden, was voor de exploitant geen optie, zo liet hij via zijn advocaat weten. Er zou wel een investeerder zijn gevonden die mogelijk de schulden van het bedrijf zou willen aanzuiveren. Alleen al bij de RSZ zou er een achterstand zijn van 700.000 euro.

De voorzitter van de rechtbank van Koophandel heeft de procedures niet afgewacht om een curator ter plaatse te sturen. Op basis van het onderzoek van de boeken heeft die (Bernard Maillieux) beslist om het bedrijf in staat van faling te stellen. "Champignongcultuur Jagersborg zal nu zelf donderdag de boeken neerleggen bij de rechtbank in Tongeren," zegt Johan Nelissen, secretaris van ACV Voeding en Diensten. "Dit is voor ons totaal geen verrassing. Al sinds de huidige exploitant de zaak overnam in 2014 worden er zware verliezen geboekt. Tenzij men er opeens gouden champignons zou gaan kweken, is het bedrijf onmogelijk rendabel te krijgen. Alleen de huurprijs bedraagt al 27.000 euro per maand, te betalen aan de vorige eigenaar, die ook nog eens de volledige productie afneemt (Banken Champignons). Wij hebben altijd vermoed dat de huidige exploitant niet meer is dan een stroman van de vorige zaakvoerder."

Nog volgens de vakbond is het faillissement door de bedrijfsleiding zelf in de hand gewerkt om nadien een doorstart te kunnen maken met de laagste loonvoorwaarden en zonder vakbondsafvaardiging. Gevraagd naar wat volgens hem de oorzaak is van het nakende faillissement, wijst Jack Verdellen naar de vakbond.