flanders make

State-of-the-art testcentrum voor maakindustrie in Lommel

In Lommel is donderdag de eerste steen gelegd voor de gloednieuwe infrastructuur voor Flanders Make, het strategisch onderzoekscentrum voor de maakindustrie. Er worden 'living labs' gebouwd, waar bedrijven hun nieuwste technologische ontwikkelingen in reële gebruiksomstandigheden kunnen testen.

In de nieuwe accommodatie zullen de bedrijven tevens kunnen kennismaken met de nieuwste productietechnologieën die nodig zijn om mee te springen op de trein van Industrie 4.0.
“De voorbije 15 jaar is de industrie in ons land er sterk op achteruit gegaan", zegt Urbain Vandeurzen, voorzitter van Flanders Make. "Om het tij te keren is het cruciaal dat bedrijven sterk inzetten op de digitalisering van hun productie-omgeving en op slimme producten. Flanders Make bundelt daarom de krachten met bedrijven, kennisinstellingen en de overheid zodat ze kunnen samenwerken aan technologische innovatie en bedrijfstransformatie.”

De nieuwe infrastructuur die Flanders Make nu bouwt omvat een platform voor energie-efficiënte aandrijvingen, een labo voor onderzoek naar innovatieve verbindingstechnieken voor multimaterialen en een mobiel cocreatie- en demonstratielabo voor geavanceerde productietechnologieën en 'human centered' productiesystemen.

Dirk Torfs, CEO Flanders Make legt uit: “Met onze nieuwe infrastructuur zetten we living labs op, waarin bedrijven hun nieuwe producten kunnen testen, valideren en demonstreren in reële omstandigheden. Zo zullen ze beter en sneller nieuwe producten kunnen ontwikkelen en op de markt brengen. We laten hen ook proeven van de nieuwste technologieën om hun productieproces te versterken, met het oog op meer productie in Vlaanderen.”