Lukoil-300×199-1

Steenrijke Rus neemt Verboven in Lummen over

Brandstoffenhandelaar Verboven, met hoofdzetel in Lummen en 13 tankstations in onder meer Lanaken, Maasmechelen, Kinrooi en Heusden-Zolder, is overgenomen door het Russische gas- en oliebedrijf Lukoil. Een omvangrijke transactie, aangezien Verboven in 2010 nog een omzet realiseerde van 118 miljoen euro. Samen met de Lummense groep is ook de Nederlandse tak van de Verolma Groep (waartoe Verboven behoort) verkocht, goed voor nog eens 46 tankstations.

In België brengt deze overname het totaal aantal stations van Lukoil op 181. Bovendien wordt het bedrijf hierdoor nu ook actief op de markt van de huisbrandleveringen. Verboven beschikt immers over een huisbrandterminal in Lummen van 6300m². Verolub nv, leverancier van smeermiddelen in België en Luxemburg, maakt geen deel uit van de overname.

Lukoil is in handen van de sterke man Vagit Alekperov. Hij was nog minister van Energie in Rusland en staat nu met een persoonlijk vermogen van zo'n 14 miljard dollar op de laatste plaats van de 50 rijkste mensen ter wereld...