leten-j-300×200

Sterke eindsprint 2016 zal uitdoven na Nieuwjaar

Het doemdenken dat de afgelopen maanden onze Limburgse economie overheerste, mag de prullenmand in. Nog voor het jaareinde mogen we een zachte kreet van tevredenheid loslaten, gezien er een opleving staat aan te komen. Maar die zal van korte duur zijn, want na de Nieuwjaarsinvitito van Voka Limburg, zal er zich een nieuwe, neerwaartse spiraal op gang trekken. Also sprach Johann Leten.

Johann-Leten-300x200De exportresultaten blijven zwak en zijn vooral toe te schrijven aan ondermaatse prestaties van de gerealiseerde exportwaarde. De exportmotor slaat voorlopig dus nog niet terug aan. De bouw blijft daarentegen onverminderd draaien en is dan ook de compenserende kracht bij uitstek voor de zwakke exportprestaties. Ook de automobielsector wijst op een stevig verankerd consumentenvertrouwen. De toeristische sector heeft momenteel weinig invloed op het verloop van de conjunctuurbarometer. Ook positief: de werkloosheid blijft nog steeds onder het niveau van vorig jaar.

Johann Leten: “De onheilspellende berichten in onze conjunctuurbarometer van de voorbije maanden worden deze maand een beetje getemperd. Twee maanden geleden verwachtten we nog een nettoverlies van -16 punten voor het volledige jaar 2016. Vorige maand hielden we het op een terugval van -9 indicatorpunten en vandaag verwachten we nog een verlies van -4 punten. Dat is nog altijd niet goed, maar we hebben de voorbije maanden dankzij een sterke bouw- en automobielsector de schade wel kunnen beperken.”