5 vragen over Brexit- en starterssubsidies 5 vragen over Brexit- en starterssubsidies

Steun bij uw internationale handel? 5 vragen over Brexit- en starterssubsidies

Internationalisering ondersteunen: dàt is de missie van Flanders Investment & Trade. Zo kregen twee van hun subsidies – de Bijzondere Crisissteun Brexit en het Starterspakket Internationalisering – een uitgebreide update. Maar hoe loopt zo’n aanvraag concreet? En wat kan het voor ondernemers betekenen? “De subsidieaanvraag gaf ons een boost.”

De impact van het vertrek van het VK uit de EU blijft nog steeds ingrijpend voor tal van Vlaamse ondernemingen. “Logisch, het VK was jarenlang de op drie na grootste handelspartner van Vlaanderen”, oppert Ilke Bliki, Brexit-coördinator bij Flanders Investment & Trade (FIT). “Vooral de nieuwe douaneformaliteiten en -procedures vormen een uitdaging.”

 

1. Wat houdt de Brexit-subsidie in?

“We hebben onlangs de steunmaatregel Bijzondere Crisissteun Brexit, of kortweg de Brexit-subsidie, grondig herwerkt én uitgebreid. En dat in nauw overleg met de bedrijven”, antwoordt Caroline Steensels, diensthoofd Subsidies bij FIT. “Zo kunnen meer bedrijven er aanspraak op maken én voor een hoger subsidiebedrag.”
Concreet kunnen ondernemingen vanaf twee medewerkers op de payroll een aanvraag indienen. Beperkte personeelskosten komen ook in aanmerking. “Bedrijven mogen maximaal drie Brexit-subsidieprojecten indienen voor heel diverse acties en kosten”, stelt Caroline Steensels.

 

2. Voor hoeveel en tot wanneer geldt de Brexit-subsidie?

De Brexit-subsidie dekt 90 procent van de aanvaarde kosten. “Dat is een pak meer dan bij onze andere subsidies”, oppert Steensels. Wie in aanmerking komt, zet, volgens haar, dan ook beter eerst in op deze steunmaatregel. “Ben je Brexit-geïmpacteerd en heb je voor 2023 beursdeelnames, prospectiereizen of bedrijfscommunicatie gepland, neem dan zeker contact op met FIT om na te gaan welke subsidie het beste is voor je bedrijf”, tipt ze.

Je vraagt een Brexit-subsidie aan tijdens een lopende oproep. De huidige oproep loopt tot 10 maart en gaat via deze link: www.flandersinvestmentandtrade.com/export/subsidie/bijzondere-exportsteun . “De volgende oproep loopt van 15 maart tot en met 12 april. Ook in de rest van het jaar zal FIT regelmatig oproepen lanceren, maar wacht niet te lang met uw aanvraag. Op 31 december 2023 stopt deze Europese steunmaatregel.”

3. Helpt zo’n Brexit-subsidie?

Heel wat ondernemers geven aan van wel. “We hebben in de voorbije jaren een zwaar omzetverlies moeten incasseren in de Britse markt”, vertelt Christof Vermeersch, CEO van Annabel Textiles uit Gent dat stoffen maakt voor de meubelindustrie, interieur en automotive markt én die ook in het VK aan de man brengt. “We zetten verschillende programma’s op om te onderzoeken hoe we kunnen compenseren en wat we extra kunnen doen. De Brexit-subsidieaanvraag gaf al een boost om commercieel wat assertiever de markten op te gaan.”

Ook Quercus Labo, dat onder meer kwaliteitscontrole doet op generieke medicijnen geproduceerd in het Verre Oosten en ingevoerd in de EU, vaart er wel bij. Zij hadden namelijk een nieuwe logistieke en fysieke flow nodig. “Met de Brexit-steun schakelen we een specialist in die deze logistieke, fiscale en douane-technische hordes neemt. Daarnaast zetten we extra in op we op marketing in het VK om deze specifieke flow aan klanten en prospecten uit het VK uit te leggen”, vertelt Yves Peeraer, industrial pharmacist managing partner bij Quercus Labo.

4. Wat met andere landen?

De Brexit-subsidie helpt Vlaamse ondernemers die hun activiteiten op de Britse markt op een lager pitje (moesten) zetten, maar ook zij die hun exportpijlen elders richtten. “Ook dan kunnen we hen helpen met de Brexit-subsidie. Want deze steunmaatregel is niet uitsluitend beperkt tot initiatieven op de Britse markt”, aldus Caroline Steensels. “Ze is wereldwijd inzetbaar. Vlaamse ondernemingen die nieuwe markten willen verkennen als alternatief voor of aanvulling op de Britse markt, worden zo eveneens geholpen.”

5. Wat met starters?

Flanders Investment & Trade paste ook het Starterspakket Internationalisering aan. “We hebben deze eenmalige forfaitaire subsidiecheque verhoogd van 7.000 naar 9.000 euro. Wil u, als Vlaamse startende exporteur, de internationale markt aftasten met uw innovatieve producten of diensten én ontving u nog nooit eerder een FIT-subsidie? Dan is deze populaire steunmaatregel iets voor u.”

De voorjaarsoproep voor het Starterspakket Internationalisering loopt van 28 februari tot 21 maart 2023. Een volgende oproep is voorzien voor het najaar van 2023. Alle informatie over die subsidie vindt u op:  www.flandersinvestmentandtrade.com/export/subsidie/starterspakket-internationalisering

Flanders Investment & Trade (FIT) is hét aanspreekpunt voor internationaal ondernemen in Vlaanderen.