pom-limburg-platform-maakindustrie-web-066 kopie

Steun voor wie iets maakt in Limburg

Eric Pass, gekend als voormalig manager bij Nitto Europe, heeft in zijn nieuwe functie als Speerpuntmanager Maakeconomie bij POM Limburg, een eerste realisatie op de teller. Er werd een platform opgericht dat bestaande productiebedrijven moet versterken en nieuwe ondernemingen in de maakindustrie naar Limburg moet halen.

De Limburgse maak-economie kreeg de laatste jaren rake klappen. Niet alleen het aantal productiebedrijven, maar ook de jobs daalden. Nochtans vertegenwoordigt dit segment 15 procent van de tewerkstelling in Limburg. Cruciaal dus, en daarom start POM Limburg een nieuw platform op, met als doel deze jobs te verduurzamen en nieuwe bedrijven aan te trekken of op te starten.

“De cijfers onderstrepen het belang om in te zetten op een verdere verankering van de maak-economie in Limburg", zegt gedeputeerde Frank Smeets, voorzitter van POM Limburg. "We moeten dus anticiperen op de razendsnelle evoluties. Nieuwe technologieën, zoals 3D-printen, IoT (Internet of Things), Augmented Reality (AR), Virtual Reality (VR), Artificial Intelligence (AI), robots en co-bots, zullen de komende jaren cruciaal zijn voor de Limburgse maakeconomie. Versneld deze technologie kunnen invoeren in bestaande productieprocessen en innovatieve eindproducten is belangrijk om concurrentieel te blijven."

Concreet zullen op het platform bedrijven, overheid en kennisinstellingen samenwerken aan enkele hefboomprojecten. Dit zijn telkens gerichte acties die maakbedrijven daadwerkelijk vooruithelpen. Een eerste daarvan is Co-Creatie Noord, waarbij Noord-Limburgse bedrijven worden aangemoedigd om elkaar te helpen in de transitie naar Industrie 4.0. Meer deelacties worden weldra aangekondigd.