leerstoel uhasselt

Stoel zal vertellen hoe bedrijven kunnen groeien

Wat is het effect op de groei bij bedrijven die strategisch inzetten op duurzaamheid? Dat zal de komende jaren wetenschappelijk worden onderzocht in de Leerstoel Duurzaam Ondernemen aan de UHasselt. Sponsor is LRM, dat via de vergaarde kennis het ondernemerschap in Limburg verder wil ondersteunen.

Helpen duurzame investeringen bedrijven echt om te groeien? En hoe moeten stakeholders in een ondernemend ecosysteem duurzame samenwerkingsverbanden opzetten? Het zijn maar enkele van de beleidsvraagstukken waar LRM een antwoord op zoekt via de leerstoel duurzaam ondernemen aan de Universiteit Hasselt.

Deze LRM Chair of Entrepreneurship is het startschot van een verdere strategische en structurele samenwerking tussen LRM en UHasselt. Daarbij worden de volgende drie jaar verdere stappen gezet om fundamentele inzichten te krijgen in het creëren van sterkere, ondernemende ecosystemen. “Met de resultaten kunnen we nieuwe aanbevelingen aanreiken die kwantitatief en kwalitatief ondernemerschap moet stimuleren en leiden tot economische groei en welvaart in Vlaanderen en daarbuiten”, zeggen promotor van de leerstoel, prof. dr. Pieter Vandekerkhof en uitvoerder van het onderzoek, dr. Maarten Colson.

LRM gelooft erin: “We willen nog beter begrijpen hoe we bedrijven in elke levensfase kunnen helpen groeien én hoe we meer bedrijven op de duurzaamheidstrein kunnen krijgen. Onze investeringsbeslissingen worden gedreven door ondernemerschap en een belangrijke portie buikgevoel. De academische inzichten die we gaan verwerven uit de leerstoel, moeten ons een kompas aanreiken om het eigen investeringsbeleid bij te stellen”, aldus algemeen directeur Tom Vanham.

Ook Jo Brouns, Vlaams minister van Werk en Economie, onderstreept het belang van deze leerstoel: “LRM en UHasselt zijn twee belangrijke actoren in het Limburgs en Vlaamse, economische weefsel. De strategische samenwerking tussen beide, die met de nieuwe leerstoel versterkt wordt, zal niet alleen relevante inzichten geven voor de provincie, maar zal hopelijk ook andere bedrijven inspireren om hetzelfde te doen. Een leerstoel is namelijk een ideaal bindmiddel tussen de economische en academische wereld.”