De Kleinaert 2

Straffe Kost: te vinden bij u om de hoek…

Straffe Kost is de naam waarmee Limburgse voedselproducenten samen naar buiten komen om de consument de weg te wijzen naar lokaal geproduceerde, natuurlijke, gezonde en biodiverse voeding.

Korte keten is geen onbekend begrip meer. Mensen kopen steeds vaker rechtstreeks bij de boer. Met Straffe Kost doen enthousiaste Limburgse landbouwers er nog een schepje bovenop. Hun groenten, fruit, vlees, melk, honing en andere landbouwproducten zijn niet alleen lokaal geproduceerd, maar dragen ook bij aan een natuurlijker landschap en meer biodiversiteit. Nu komen ze samen naar buiten onder de noemer Straffe Kost, zodat de consument bewust kan kiezen voor deze duurzame voeding.

Bijkomende motivatie om via marketing de korte keten in de verf te zetten, is het streven naar een eerlijke verloning van de producenten. Door rechtstreeks bij de boer aan te kopen, kan diens winstmarge vergroten en worden zijn inspanningen voor meer gezonde voeding beloond.

De Limburgse gedeputeerden Bert Lambrechts (Natuur en Milieu) en Inge Moors (Landbouw en Platteland) steunen het initiatief. “In onze provincie vinden heel wat bijzondere en vaak bedreigde dieren en planten een onmisbaar onderkomen. Heel belangrijk. Daarom gaan we specialisten inschakelen die landbouwers adviseren over mogelijke agro-ecologische maatregelen", aldus Lambrechts. Inge Moors voegt toe: "We gaan hen bovendien ondersteunen bij de promotie en afzet van hun producten. Want vandaag zijn hun inspanningen op vlak van duurzame productie niet altijd zichtbaar voor de consument. En dat is jammer. De eindklanten moeten weten dat ze bij Straffe Kost de meest eerlijke en voedzame producten kunnen vinden. Alles en iedereen wordt er beter van: de natuur, de landbouwers én de klanten zelf..."