FrankVols2-300×250-2

Studenten klussen bij dat het lieve lust is

Studenten presteren opvallend meer werkuren buiten de vakantiemaanden nu de nieuwe wet op de studentenjobs is ingevoerd. Vooral buiten de schoolvakanties klussen de studenten vaker bij. De stijging bedraagt bijna 50 procent. Dat blijkt uit een rondvraag van hr-dienstverlener Sofim bij haar Limburgse kmo-klanten.

"We weten natuurlijk al langer dat bedrijven nood hebben aan vlot inzetbare en flexibele arbeidskrachten," zegt Frank Vols, algemeen directeur van Sofim Dienstengroep. "Studenten zijn ideaal om in te zetten op piekmomenten of voor werk dat in de normale routine blijft liggen. Vroeger deden ze dat vooral tijdens enkele weken in de zomervakantie, maar nu zijn ze meer dan vroeger bereid om ook buiten de vakantieperiodes een job aan te nemen."

Plus 244%
De jobstudent heeft hierbij duidelijk de weg gevonden naar het interimkantoor. "De laatste jaren was er steeds een lichte stijging van studentenarbeid, maar de toename die we dit jaar waarnemen is op zijn minst opmerkelijk,” aldus nog Vols. “Wanneer we de eerste vier maanden van dit jaar vergelijken met die van vorig jaar zien we maar liefst een stijging van 48% in werkdagen. Als we vergelijken met 2009 is er zelfs een spectaculaire stijging van 244 % in aantal gewerkte dagen door studenten.”

Er blijkt één voorname reden te zijn. “Sinds begin dit jaar is de 50-dagen-regel van kracht. Dat wil zeggen dat een student verspreid over het jaar 50 dagen mag werken aan verminderde sociale bijdragen (2,71 %). Vroeger was dit niet het geval en was het beperkt tot twee keer 23 dagen. De nieuwe regel maakt dat studenten flexibeler inzetbaar zijn doorheen het hele jaar.”

Sofim zelf blijft intussen ook verder groeien. "Met 5 procent in een eerder verzadigde markt," weet commercieel directeur Olivier Dubois. "Een marktonderzoek leert ons dat nieuwe klanten vooral dankzij mond-tot-mondreclame bij ons terechtkomen. Een positief signaal, al gaan we daarmee zeker niet op onze lauweren rusten. Het streven om de lat qua dienstverlening steeds hoger te leggen, blijft een permanent gegeven."

Bij Sofim werken verspreid over 4 vestigingen, zo'n 120 mensen.