Studeren én ondernemen: verdubbeling in 5 jaar tijd

Vlaams minister van Economie Jo Brouns opende maandag het nieuwe academiejaar aan de UHasselt met een inspirerend gastcollege voor de studenten Handelswetenschappen. Hij wist onder meer te vertellen dat het aantal Limburgse studenten dat tijdens de opleiding met een eigen zaak start, de afgelopen 5 jaar is verdubbeld. "Een stijgende trend die we moeten volhouden", aldus de minister.

“Limburg telde in 2021 721 studenten tussen 18 en 25 die een eigen onderneming hebben opgestart", becijferde Jo Brouns. "Een verdubbeling in 5 jaar. We zien dat de stap tot ondernemen kleiner wordt als studenten tijdens hun studies al in contact komen met ondernemerschap. Deze cijfers zijn hoopgevend, maar uiteraard is het belangrijk om deze stijgende trend te blijven garanderen. Ons ondernemend onderwijs dient in de eerste plaats om iedereen ondernemender te maken, maar uiteraard vloeien er ook ondernemers uit voort."

De cijfers van minister Brouns tonen ook aan dat meer dan de helft van de studenten die tijdens hun studies reeds ondernemen, later ook effectief ondernemer blijven. "Het is onze missie om aan UHasselt elk academiejaar opnieuw nieuwe ondernemende talenten te genereren", aldus prof. dr. Pieter Vandekerkhof. "We doen dat met hands-on onderwijs. Onze studenten Handelswetenschappen worden via het learning-by-doing-principe, ondergedompeld in de wondere wereld van ondernemerschap. Een concept dat aanslaat. Zo heeft de UHasselt de laatste 4 jaar telkens het allerbeste Vlajo Small Business Project in Vlaanderen afgeleverd. De beste student-ondernemers zijn een mooi voorbeeld voor andere studenten om ook de stap tot ondernemen te zetten", besluit Vandekerkhof.