superbeton aarschot

Superbeton legt boeken neer, faillissement onvermijdelijk

De ondernemingsrechtbank in Leuven oordeelt donderdagnamiddag over het faillissement van Superbeton, de Aarschotse wegenbouwer die tot vorige zomer toebehoorde aan de gekende ondernemer Frederik Laeremans. De overnemer van Superbeton, Michiel Coumans, stelt enkele maanden later "dat er te veel lijken uit de kast zijn gevallen om de continuïteit van het bedrijf te verzekeren". Daarom werden de boeken neergelegd en is het faillissement onafwendbaar, aldus Coumans.

Afgelopen zomer bereikte Frederik Laeremans, ook gekend van het tv-programma The Sky is the Limit, een akkoord over de verkoop van zijn bedrijf Superbeton. Naar eigen zeggen was hij de aanhoudende strijd beu tegen een aantal economische tegenslagen. De joviale ondernemer was diep in het rood gegaan en had in het kader van de WCO-regeling, bescherming tegen zijn schuldeisers afgedwongen.

De overnemer van Superbeton was Michiel Coumans, een Limburgse ondernemer die de handschoen wilde opnemen om de wegenbouwer uit het slop te halen. “Gezien de complexe situatie hadden we een gespecialiseerde firma uit Antwerpen gevraagd om de gerechtelijke reorganisatieprocedure (GRP) verder te begeleiden”, vertelt Coumans. "Aan de hand van de beschikbare gegevens werd een realistische cashplanning opgemaakt om een turn-around te realiseren. Maar al snel is gebleken dat er toch een aantal onaangename addertjes onder het gras zaten. We moesten constant achter de feiten aanlopen om nieuwe brandjes te blussen. En dat was ook zeer demotiverend voor het personeel. Zonder in detail te treden, kunnen we zeggen dat we ondanks alle voorzorgen, stevig om de tuin zijn geleid en het kalf in feite al bij voorbaat was verdronken. Met nefaste gevolgen, want we konden de cashplanning niet meer volgen en waren genoodzaakt om de boeken neer te leggen.”

Donderdag om 15 uur staat in Leuven de zitting op de agenda waarin wordt geoordeeld over het faillissement van Superbeton. (Voor alle duidelijkheid: de andere bedrijven van Michiel Coumans staan hier volledig los van en zijn dus niet bij dit faillissementsdossier betrokken)