Nieuws Limburg Supersensor: geen vuiltje aan de lucht

Supersensor: geen vuiltje aan de lucht

(Foto: Luc Daelemans)

Supersensor: geen vuiltje aan de lucht

De Limburgse firma’s Hamster Cleaning (Genk) en SmartLog (Bilzen) hebben een technologie ontwikkeld om op afstand de vervuiling in lucht- en ventilatiekanalen te meten en te monitoren. Een provinciale innovatiepremie van 50.000 euro zette de bedrijven van Seppe Thys en Jo Nelissen op weg naar deze uitvinding.

“Tot nog toe worden luchtkanalen nagenoeg altijd gecontroleerd aan de hand van een visuele inschatting, foto- en videobeelden of een veegmonster”, zegt Seppe Thys, zaakvoerder van Hamster Cleaning. “Dergelijke inspectiemethodes kunnen weliswaar een stand van zaken geven, maar zijn soms omslachtig, duur en niet altijd volledig betrouwbaar. Daarbij komt dat het steeds gaat om een invasieve aanpak, waarbij toezichtluiken in de luchtkanalen moeten worden gemaakt.”

In zijn zoektocht naar een oplossing, kwam Seppe Thys terecht bij Jo Nelissen, die naast ABN ook het bedrijf Smartlog runt. Dat is gespecialiseerd in Internet of Things, zeg maar in sensoren om automatisch metingen uit te voeren op installaties en processen. Met een ruggensteuntje van de provincie (50.000 euro) slaagden de partners erin om een sensortechnologie te ontwikkelen die de vervuilingsgraad in luchtkanalen in kaart brengt. “De hoofdrol is daarin weggelegd voor een chip die stofdeeltjes van amper 1 milligram kan detecteren. Zo kan dus de zuiverheid van de luchtkanalen vanop afstand worden opgevolgd en kunnen we nagaan wanneer een reiniging moet worden ingepland”, zeggen de bedenkers.

Deze nieuwe sensortechnologie komt in de eerste helft van 2021 op de markt. Voor Provincie Limburg is dat een bewijs dat hun aanmoedigingspremies voor innovatieve projecten, doeltreffend zijn. “Met ons fonds zetten we ontwikkelingen in gang die bijdragen om onze bedrijven slimmer en competitiever te maken”, aldus gedeputeerde van Economie, Tom Vandeput. “Een beweging die de hele productiviteit in Limburg verbetert en de evolutie naar een kenniseconomie versnelt. En dat is een niet te versmaden voordeel.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.