Nieuws Limburg ’t Begint beetje te beteren bij onze bedrijven

’t Begint beetje te beteren bij onze bedrijven

’t Begint beetje te beteren bij onze bedrijven

Zoals de zaken er nu voor staan, lijkt het Limburgse economische weefsel in de loop van de eerste jaarhelft in staat om de activiteit op te drijven. Dat blijkt uit de nieuwe conjunctuurbarometer van Voka Limburg. Toch zijn er sectoren die het moeilijk hebben, zoals de bouw en de automobielsector. “We hebben dus nog een lange weg te gaan en moeten hopen dat de wereldeconomie niet verder afglijdt”, concludeert Johann Leten.

Bekijken we de parameters die de conjunctuur bepalen, dan stellen we in de eerste plaats opnieuw een stijging van het aantal starters vast. In december 2022 begonnen er bijna 5% meer ondernemers met een eigen zaak dan in 2021. Op Vlaams niveau zitten we nu in de middenmoot.

Het beste nieuws komt van de exporterende bedrijven. Hun activiteiten zitten duidelijk in de lift. De trends blijven opwaarts gericht, vooral naar de gemiddelde waarde van de zendingen. Turkije blijft als bestemming goed scoren, Rusland is helemaal weggevallen. Het Midden-Oosten is sterk in opmars.

Bouw in de rouw
Na een sterke aangroei in augustus 2022 is de activiteit in de bouw nadien sterk teruggevallen. Dit is volledig toe te schrijven aan de residentiële woningbouw, zowel in nieuwbouw als renovatie. Binnen het segment van de bedrijfsgebouwen en andere niet-residentiële activiteiten, is er evenwel een toename van opdrachten te merken.

Voertuigen
In december 2022 daalde het totale aantal inschrijvingen van nieuwe voertuigen met bijna 14% ten opzichte van november. Deze tendens is in hoofdzaak het gevolg van de dynamiek van de personenwagens en de opleggers. De marges voor de bedrijfsvoertuigen en vrachtwagens worden ruimer, die voor de personenwagens blijft nagenoeg stabiel, terwijl die voor de opleggers een ruime krimp laat optekenen.

Arbeidsmarkt op de dool

Het aantal werkzoekenden nam toe met zo’n 2%, wat zeer atypisch is voor december. Voor beide geslachten gaat om de meest omvangrijke december-aangroei sinds 2010. In december werden er bovendien bijna 9% minder vacatures uitgeschreven dan in november. Bij de jaarwisseling waren er nog 8.174 vacatures in Limburg niet ingevuld, nog steeds ruim het dubbele is van het normale gemiddelde in december.

Conclusie:
“We vragen aan de overheid opnieuw met aandrang om in 2023 met evenveel aandacht naar concurrentiekracht te kijken als naar koopkracht in 2022″, aldus Johann Leten van Voka Limburg. “Cruciaal is daarbij om het systeem van de automatische loonindexering te herbekijken en de vermindering van de patronale bijdragen te verlengen tot het einde van dit jaar. Het principeakkoord over de versoepeling van het Vlaams steunkader energie is alvast een goede zaak.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.