TCS bouwt unieke kraan voor papierbedrijf

Het Houthalense bedrijf TCS (Timmers Cranes and Steelworks) is bezig met in het eigen atelier een unieke kraan op te bouwen voor papierproducent Stora Enso Langerbrugge. Omdat er maar 3 dagen tijd is om het gevaarte in de haven van Gent te installeren, wordt eerst alles in Houthalen gemonteerd om de tests uit te voeren. De kraan kost zo'n 500.000 euro.

kraan TCS.jpg"De nieuwe loopkraan zal worden gebruikt voor het wisselen van walsen en voor algemene onderhoudswerkzaamheden aan de productielijn in de papierfabriek van Stora Enso," Carlo Grootaers van TCS. "Omdat de kraan moet werken bij temperaturen tot 60°C en in een vochtige atmosfeer, wordt ze speciaal beschermd. Zo wordt het elektrisch schakelmateriaal opgesteld in een geïsoleerde container die continu gekoeld wordt en onder overdruk gehouden."

Om de continuïteit van de papierproductie te verzekeren, moet de kraan op drie dagen tijd ter plaatse gemonteerd en in dienst gesteld worden. "Daarom bouwen we eerst een proefopstelling in de eigen werkplaatsen," aldus nog Grootaers.

Stora Enso Langerbrugge stelt 400 mensen tewerk en produceert jaarlijks 555.000 ton kranten- en magazinepapier op basis van 100% gerecycleerd papier.