Terras voor apen is idee uit Zonhoven

Het Limburgse architectenbureau SFAR (Zonhoven en Herk-de-Stad) heeft tal van ideeën uitgewerkt die de Zoo van Antwerpen in een nieuw kleedje moeten steken. De ingrijpende metamorfose zal de dierentuin zo'n 15 miljoen euro kosten. Een buitenterras voor de mensapen, een serre voor de okapi’s, een nieuw welkomstgebouw en een volledig vernieuwd restaurant moeten een bezoek aan de zoo nog intenser maken.

Liesbet SFAR“We zijn eigenlijk geleidelijk in deze opdrachten gerold,” legt Liesbet Bemong (foto) uit, die samen met Bart Appeltans en Dennis Martens het SFAR-team aanstuurt. “In 2007 hebben we deelgenomen aan een wedstrijd voor het ontwerp van een evenementenhal voor het dierenpark Planckendael, het zusterpark van de zoo. En sindsdien hebben we het ene na het andere project gedaan. Eerst waren het vooral ruimten voor bezoekers, zoals de restaurants, maar later ook verblijven voor de dieren. Nu nemen we bijvoorbeeld het bonoboverblijf onder handen.” Ook het koalagebouw, de omgeving van de Vlaamse tuin en de panoramabrug over de nijlpaarden, komt uit de koker van SFAR.

“Werken voor de zoo is een bijzondere ervaring, maar ook complex,” vertelt Liesbet Bemong. “We moeten bijvoorbeeld rekening houden met de eisen voor de dieren, zoals temperatuur en vochtigheid, en met de veiligheid van de verzorgers en bezoekers. Bovendien zijn ook een aantal historische gebouwen beschermd.”

Het hele project moet in de zomer van 2016 klaar zijn.