Voka-persmoment-LanceringTalentcenter-20230911-HR-011

Tests moeten toekomst van talent tekenen

Welke studiekeuze leunt het best aan bij de talenten van jongeren tussen 12 en 14 jaar? Om dat te weten te komen, kunnen de studenten een batterij van tests ondergaan in het nagelnieuwe Voka Talentcenter. De uitkomst van de verschillende proeven moet ouders helpen om hun kinderen heel gericht op weg te helpen naar een job die hen op het lijf is geschreven.

Het idee voor een Talentcenter heeft Voka Limburg 'geleend' van de collega's in Graz (Oostenrijk). Daar passeert zowat 80% van de leerlingen tussen 12 en 14 jaar het testlabo, waarna ze op een wetenschappelijk onderbouwde en persoonlijke manier geadviseerd worden om een verdere studiekeuze te maken. Na het eerste Vlaamse Talentcenter in Technopolis (Mechelen), wordt nu het tweede geopend in Hasselt. De installaties staan opgesteld in de PXL Stem Academy, ook gekend als het voormalige Veldeman-gebouw aan de Kempische Kaai (achter Zuidzicht).

“Elk jaar veranderen duizenden kinderen in Limburg van studierichting, maar dit gebeurt niet altijd volgens objectieve criteria", weet Johann Leten van Voka Limburg. "Met ons Talentcenter willen we er mee voor zorgen dat ouders en leerlingen een persoonlijke en wetenschappelijk onderbouwde studiekeuze maken. Op deze manier wordt elk talent in onze provincie ingezet.”

Heel concreet voeren de leerlingenin het gloednieuwe centrum diverse testen en proefjes uit. Het gaat bijvoorbeeld om een VR-spel dat ruimtelijk inzicht test, motorische en motivatietests en cognitieve taal- en rekentesten. De leerlingen krijgen na afloop een gepersonaliseerd talentenrapport, met daarin vrijblijvend de mogelijke studierichtingen die aansluiten bij hun interesses en talenten.

“Het zorgt voor de noodzakelijke afstemming tussen het onderwijs en de arbeidsmarkt én verbetert de algemene onderwijskwaliteit. Met Voka Limburg nemen we zo onze verantwoordelijkheid om te komen tot kwaliteitsvol onderwijs dat onze economie én de hele maatschappij vooruit stuwt”, zegt Jonas De Raeve, directeur Belangenbehartiging van Voka Limburg.

Het project wordt ondersteund door Provincie Limburg met bijna een half miljoen euro aan subsidies. “De jongeren en hun ouders helpen bij een juiste studie- en beroepskeuze is goed voor economie en maatschappij", weet gedeputeerde van Economie en POM-voorzitter Tom Vandeput. “De jongeren van nu zijn onze werknemers en ondernemers van morgen. Het is investeren in economische groei en welvaart omdat bedrijven later sneller geschikt personeel vinden."

Meer dan 46 Limburgse scholen hebben zich intussen al ingeschreven voor een bezoek aan het Voka Talentcenter in Hasselt. “Dit initiatief heeft absoluut zijn plaats in onze stad. Als hoofdstad én onderwijsstad van de provincie Limburg herbergen we een schat aan talenten. Het Talentcenter biedt de kans om die talenten optimaal te oriënteren naar een arbeidsmarkt die, zeker in Limburg, nood heeft aan gespecialiseerde en goed opgeleide werknemers”, besluit Hasselts burgemeester Steven Vandeput.

Het verslag van TV Limburg? Dat zie je hieronder: