Tientallen jobs op de helling bij Vasco

Bij Vasco in Dilsen-Stokkem, producent van designradiatoren en onderdeel van de groep Vaessen Industries, zijn hoogstwaarschijnlijk tientallen jobs bedreigd. “Om hoeveel jobs het gaat, is nog niet duidelijk,” zegt Jan Thijs, Market Director van Vasco. De directie heeft alvast beslist om de productie van drie goedkopere radiatoren te verhuizen naar het zusterbedrijf in Polen.

jos vaessen2Het bedrijf, dat eigendom is van een van de grootste Limburgse industriëlen Jos Vaessen (71), lijdt al jaren onder de crisis en de hoge loonkosten. “Dat heeft te maken met verschillende problemen op de markt,” legt Jan Thijs uit. “We hebben al die jaren gehoopt een oplossing te vinden zonder zware ingrepen te moeten doen, en mensen die hier al jaren werken naar huis te moeten sturen. Sinds 2009 is hier al een hoge economische werkloosheid. Maar dat kunnen we niet blijven houden. We zijn de enige fabrikant die zijn goedkopere producten nog in België maakt."
De directie heeft daarom beslist om een aantal goedkopere designradiatoren voortaan in het Poolse Legnica te laten maken. “Noodgedwongen,” zegt Thijs. “Eén jaar verlies kan dit bedrijf goed absorberen. Maar verschillende jaren van aanhoudende verliezen niet.”

Overtal
Wat dat betekent voor het aantal jobs bij Vasco, is nog niet duidelijk. Volgens sommige bronnen zijn er 40 jobs ‘in overtal’. Maar dat betekent niet dat er ook zoveel jobs zullen verdwijnen. “Ik kan dat getal ook niet bevestigen,” zegt Thijs. “We zijn nu in overleg met de vakbonden om een oplossing te vinden.” Er is (nog) geen intentie tot collectief ontslag. In totaal werken er ruim 200 mensen bij Vasco in Dilsen-Stokkem. In oktober 2012 werden al eens 16 jobs geschrapt vanwege de crisis.