bart UNIZO bart UNIZO

Toegeschoven geldbuidel helpt ondernemers

De verlenging van steunmaatregelen zoals de 'ontwrichte zone' of de vrijstelling bij de aanwerving van een eerste medewerker, zijn goed nieuws voor de Limburgse economie. Zo maakten sinds de invoering in 2016 al bijna 5.000 Limburgse zelfstandigen gebruik van de maatregel om goedkoper een eerste arbeider of bediende in dienst te nemen.

Dat steunmaatregelen van overheidswege hun effect niet missen, is tijdens de coronapandemie helemaal duidelijk geworden. Maar ook voor en na de crisis krijgen Limburgse ondernemingen regelmatig een stevig duwtje in de rug. Zo kunnen bedrijven die zich in de zogenaamde 'ontwrichte zone' bevinden, sinds april 2015 een korting op de bedrijfsvoorheffing krijgen bij een investering en aanwerving van een nieuwe medewerker. Daardoor verlaagt de loonkost gedurende 2 jaar met zo'n 5%. Dat deze maatregel nu is verlengd, is dan ook bijzonder goed nieuws, vindt Vlaams Volksvertegenwoordiger Rita Moors (N-VA): “We hebben gezien dat de invoering van de ‘ontwrichte zones’ garant staat voor tal van duurzame jobs. 486 Limburgse ondernemingen maakten daar de afgelopen jaren gebruik van, wat goed is voor 6.621 duurzame jobs. Een verlenging geeft Limburg de mogelijkheden om op dat elan verder te gaan.”

Bart Lodewyckx van Unizo Limburg beaamt: "Uiteraard is er geen enkele ondernemer die iemand aanwerft omdat de loonkost tijdelijk 5% lager is, maar het helpt natuurlijk wel dat de sterke stijging van de loonkosten deels gecompenseerd wordt”, zegt hij. "Zeker in tijden van indexeringen en krapte op de arbeidsmarkt is elke extra vermindering een welgekomen ondersteuning.”

Lodewyckx vindt wel dat de maatregel nog beter bekendgemaakt moet worden. "Omdat de onderbenutting door bedrijven die er recht op hebben, bijzonder groot blijft. Minder dan 20% kent het bestaan van deze maatregel. Zo komen we gevallen tegen van bedrijven die een nieuwe vestiging openen, 20 medewerkers aanwerven, maar de kortingen van de 'ontwrichte zone' niet kennen en zo al snel 80.000 euro aan loonsubsidies laten schieten..."

Eerste werknemer
Wie niks heeft laten schieten zijn de welgeteld 4.658 Limburgse ondernemers die sinds 2016 een vrijstelling van bijdragen hebben aangevraagd bij de aanwerving van hun eerste medewerker. Volgens cijfers van CD&V-Kamerlid Steven Matheï blijkt dat de verlenging van deze maatregel zijn doel niet heeft gemist. "Vandaag -meer dan ooit- relevant en noodzakelijk om ondernemerschap te stimuleren", aldus Matheï.

Dat vindt Bart Lodewyckx ook: "Een eerste aanwerving is voor een ondernemer zowel psychologisch als financieel een gigantische stap waar men soms maanden of zelfs jaren over doet. Want als de loonkosten van die eerste werknemer betaald zijn, schiet er dan nog iets over voor de ondernemer zelf? Dan is 4.000 euro per kwartaal een substantiële tegemoetkoming. Daarenboven is die eerste aanwerving vaak een hefboom om volgende werknemers aan te werven. Goed dat we hier dus mee doorgaan", besluit de Unizo-topman.