jean-paul-peuskens-287×300-2

Toerisme levert Limburgse economie 1 miljard op

Volgens prognoses van Toerisme Limburg zullen dit jaar 1,2 miljoen toeristen een bezoekje brengen aan de provincie. Het aantal toeristische overnachtingen zal voor het eerst de kaap van 4 miljoen overschrijden. Dat is goed voor een omzet van meer dan 1 miljard euro, zo heeft gedeputeerde van Toerisme Jean-Paul Peuskens gezegd.

Van crisis heeft de toeristische sector in Limburg weinig last, luidde het. Jaar na jaar stijgt het aantal bezoekers, zowel de verblijfstoeristen als de dagrecreanten. Gemiddeld neemt het aantal toeristen dat voor een vakantie in Limburg kiest, elk jaar toe met 2,5 procent. Het aantal overnachtingen stijgt gemiddeld met 0,8 procent.

Op basis van een aantal indicatoren verwacht Toerisme Limburg dat het aantal toeristische overnachtingen in de provincie in 2012 boven de 4 miljoen zal uitkomen. "Daarmee zijn we na de kust de belangrijkste toeristische bestemming in Vlaanderen," aldus gedeputeerde Peuskens.

1 miljard inkomsten
Dat komt uiteraard de uitbaters van logies, de horeca, enzovoort ten goede. "We schatten de omzet van de toeristische sector in Limburg op meer dan 1 miljard euro," aldus Peuskens. "616 miljoen wordt uitgegeven door recreatieve verblijfsgasten, 140 miljoen door zakelijke verblijfsgasten en nog een zo'n 290 miljoen door dagtoeristen."

Ook de tewerkstelling profiteert. "Volgens onze berekeningen heeft het toerisme een aandeel van 5 procent in de bezoldigde tewerkstelling in Limburg, wat meer is dan in de automobielindustrie en alle toeleveranciers samen."

Limburg blijkt vooral een populaire bestemming bij gezinnen met kinderen, die veelal de vakantieparken als Center Parcs en Molenheide opzoeken, en bij koppels boven 45 jaar, die vaak om recreatief te fietsen voor een verblijf in de oostelijke provincie kiezen.