Nitra kopie

Tongerse speciaalzaak maakt speciale gin

Artygin is de naam van een nieuwe gin die door de Tongerse ondernemer Jurgen Milissen op de markt wordt gebracht. Het product, in een kleurrijk jasje gestopt door kunstenaar Nitra, werd zopas voorgesteld aan het grote publiek tijdens een evenement in het Kasteel van Ordingen.

“Als gepassioneerd zaakvoerder van Melicatessen ben ik al jaren bezig ben met smaken allerhande”, vertelt Jurgen Milissen. “Vanuit die interesse had ik al enige tijd in mijn hoofd om een lokale en ambachtelijke drank uit te brengen. Toen ik in 2021, we zaten volop in de Covidcrisis, over de Grote Markt van Tongeren liep en daar het standbeeld van Ambiorix zag, kwam het idee om een gin te maken die verwijst naar de rijke geschiedenis. Het verhaal en de receptuur moesten kloppen en samen één geheel vormen. Daar zijn we goed in geslaagd.”

Na de klassieke Ambiorixgin volgden al snel varianten, zoals de Ambiorixmas en Ambiorixbello. “We bleven op zoek naar nieuwe ideeën, en die kwamen er toen we eind vorig jaar met kunstenaar Nitra aan tafel zijn beland. We spraken af om samen de branding van de fles en de smaak te combineren tot een smaakbom en een streling voor het oog.”

Het resultaat is de Artygin, een gin met een unieke smaak, gepresenteerd in een moderne fles waarop een kunstwerk van Nitra prijkt. Het product werd zopas officieel voorgesteld in het Kasteel van Ordingen, waar ook de kunstenaar het originele werk kon exposeren.

Een kort filmpje van Lifestyle Limburg, het event waarop de lancering plaatsvond, zie je hieronder. Je herkent onder meer de Limburgse ondernemer en organisator Steve Corthout en Véronique De Cock, ambassadrice van Lifestyle Limburg. (klik op de foto en vervolgens zie je de YouTube-player).