Shard-London-Bridge-300×300-1

Tongerse tegels voor grootste Franse concertzaal

Gieterijen Riskin uit Tongeren, gespecialiseerd in hoogtechnologisch aluminiumgietwerk, heeft de opdracht in de wacht gesleept voor de productie van 78.500 aluminium tegels voor het nieuwe gebouw van de filharmonie van Parijs, de grootste klassieke concertzaal van Frankrijk.

Wie binnen enkele jaren via de Parijse périphérique naar het zuiden rijdt, zal er niet naast kunnen kijken. Aan de Porte de Pantin, op een steenworp van het Stade de France, staat momenteel het nieuwe gebouw van de Parijse filharmonie in de stijgers. Als het gebouw in 2014 klaar is, is het de grootste zaal voor klassieke muziek in Frankrijk en goed voor 2.400 zitplaatsen.

Aan de modernistische cultuurtempel van de bekende Franse architect Jean Nouvel hangt een prijskaartje van zo’n 219 miljoen euro. Het was de voormalige president Sarkozy persoonlijk die zijn schouders onder het prestigeproject zette. Hij zorgde ervoor dat de minister van Cultuur 45 procent van de kosten betaalt.

Op het ruim 20.000 vierkante meter grote terrein is het kruim van de Franse bouwwereld aan de slag, onder leiding van de Franse bouwgigant Bouygues. Daarbij ook één kleine Limburgse kmo: Gieterijen Riskin. Het zusterbedrijf van de onlangs failliet verklaarde gelijknamige tingieterij, is gespecialiseerd in hoogtechnologisch aluminiumgietwerk en heeft de opdracht in de wacht gesleept voor de productie van 78.500 aluminium vloertegels, in totaal goed voor een oppervlakte van 5.000 vierkante meter promenade. “Het gaat daarbij over zeven verschillende tegels in de vorm van een vogel, speciaal met een kleur gecoat,” legt algemeen directeur Florent Huygen uit. De tegels worden door Gieterijen Riskin geproduceerd en dan getransporteerd naar een granietgroeve, waar ze op een granieten bodem worden gemonteerd. Vervolgens gaat het naar Parijs. Riskin werkt daarbij in opdracht van de Kyotec Group, een internationaal bedrijf. “Aanvankelijk zouden we ook de aluminium gevelbekleding voor onze rekening nemen maar uiteindelijk werd daar gekozen voor een andere en goedkopere techniek.”

Shard
Gieterijen Riskin is niet aan zijn proefstuk toe. Zo voerde het bedrijf ook een belangrijke opdracht uit voor ‘The Shard’ in Londen, het hoogste Europese gebouw in Londen (zie foto). Er werden zowat 40.000 verbindingsstukken gemaakt voor tussen de extrusieprofielen van de buitengevel. “Die opdracht heeft echt als visitekaartje gediend. Voorts produceert Riskin hoogwaardig aluminum onderdelen voor de defensiebedrijven en producenten van hogesnelheidstrein. Ook Ferrari (of tenminste een van zijn toeleveranciers) is klant van Riskin. “Momenteel voelen wij niets van de crisis,” aldus Florent Huygen. “Omdat wij zowel grote series als complexe hoogwaardige componenten produceren, zoeken wij op dit moment zelfs extra mensen. Bovendien heb ik de indruk dat een aantal van onze klanten, die de voorbije jaren hun eenvoudige serieproductie naar China uitbesteden, daar van terug komen. Wij bieden hen zekerheid, flexibiliteit en snelheid.” Bij Riskin werken 28 mensen.