Torenhoge koperprijs brengt Limka niet in paniek

Als groothandel in telefoonsnoeren, hoogspanningskabels en andere elektrische bedrading, is de omzet van Limka in Sint-Truiden in belangrijke mate afhankelijk van de koperprijs. Het feit dat koperen kabels tegenwoordig even gretig gepikt worden als autoradio's in Schaarbeek, bevestigt dat de koperprijs de pan uitswingt. "Inderdaad, dit hebben we nog nooit meegemaakt," zegt Carlo Joris van Limka, dat nochtans al 40 jaar bestaat. "Op de beurs wordt heel druk gespeculeerd op de koperprijs, wat onze business niet eenvoudig maakt."

Toch slaat Limka niet in paniek. "Wij weigeren mee te doen aan de speculaties en gaan dus niet onze bestellingen vervroegen of uitstellen naargelang de koers. Het duurt sowieso 6 tot 12 weken eer onze bestellingen hier aankomen, en op die tijd kan de koperprijs weer helemaal omgeslagen zijn. Wij verkopen onze kabels gewoon aan de dagprijs van het koper. Dat kan meevallen, maar ook tegenvallen. De winsten die we de ene dag boeken, houden we in reserve voor als het de volgende dag tegenslaat. Een beetje gezond boerenverstand, zonder zware risico's. Alleen zo kunnen wij een constante voorraad aan eerlijke prijzen garanderen voor onze klanten. En dat is precies onze troef."

De omzet bij familiebedrijf Limka kan dus van jaar tot jaar makkelijk 30% stijgen of dalen, hoewel het volume niet hoeft te veranderen. "Daarom bekijken wij de prestaties van ons bedrijf liever in de tonnages koper die we verkopen," zegt Carlo Joris nog. "Die hoeveelheid is sterk gekoppeld aan de conjunctuur in de bouwsector. Vandaar dat we voor 2010 blij waren met een status quo en hopen dat het aantal bouwaanvragen in 2011 terug zal toenemen."