Jan-Tormans-voor-made-in

Tormans koopt brouwerij: van 5.000 naar 40.000 hectoliter

Jan Tormans, eigenaar van het outsourcingbureau in technische profielen dat zijn naam draagt, heeft de Sint-Benedictusabdij van Hamont-Achel, beter bekend als de Achelse Kluis, gekocht. Het is de bedoeling om het volume van de brouwerij fors te verhogen: van 5000 hectoliter nu naar 40.000 tegen 2030. Nadeel van de transactie is wel dat het Limburgse bier niet meer 'trappist' mag genoemd worden omdat de nieuwe eigenaar (in tegenstelling tot de vorige: de abdij van Westmalle) geen broeders in dienst heeft om het brouwproces te begeleiden.

“De gemeenschap in de Sint-Benedictusabdij is inderdaad opgeheven en we hebben een koper gevonden”, bevestigt abt Benedikt, de overste van de abdij van Westmalle, in Het Belang van Limburg. “De nieuwe eigenaar heeft de volledige site gekocht, dus zowel de abdij als de brouwerij”, zegt de abt.

Jan Tormans wil vooral de focus willen leggen op de brouwerij, waar hij het volume, dat vandaag 5.000 hectoliter per jaar bedraagt, fors wil optrekken. In eerste instantie zal er 12.000 hectoliter worden gebrouwen, over 7 jaar zelfs 40.000. Aan de authentieke recepten van de Achel-bieren verandert er niets, stelt Tormans. Het bier zal wel niet meer als trappist mogen verkocht worden omdat het brouwproces niet langer onder toezicht van monniken zal gebeuren. Daardoor blijven er in België nog vijf trappistenbieren over: Westmalle, Westvleteren, Chimay, Orval en Rochefort.

De nieuwe eigenaar wil ook het toeristisch potentieel van de abdijsite verder ontwikkelen en wil op termijn de oude abdij, die beschermd erfgoed is, en de nieuwe abdij uit de jaren '50, ombouwen tot een bezinningscentrum en gastenverblijf.

(Lees het hele verhaal in Het Belang van Limburg via deze link!)