geert-jansen-lommel

Tot 20.000 euro subsidie om handel te stimuleren

De gemeenteraad van Lommel heeft een nieuw subsidiereglement goedgekeurd om het handelsleven in de stad aan te moedigen en de leegstand aan te pakken. Met het reglement kunnen handelaars aanspraak maken op 3 nieuwe toelages, in totaal goed voor maximaal 20.000 euro.

Er zijn wel meer steden en gemeenten die via lokale reglementen subsidies toekennen om leegstand tegen te gaan. "Lommel pakt het anders aan door de nieuwe regelgeving op te splitsen in 3 delen", aldus schepen van Middenstand en Centrummmanagement, Geert Jansen. "Zo is er een subsidie voor gevelrenovatie van bestaande handelspanden, een toelage voor de renovatie van leegstaande winkels en een toelage voor starters die zich in het centrum vestigen."

Het begrip 'gevelrenovatie' is erg ruim. Daaronder vallen onder andere schilder- en pleisterwerken, het plaatsen van sfeerverlichting en het vervangen van buitenschrijnwerk. Hiervoor wordt maximaal 50% gesponsord met een plafond van 6.000 euro. Hetzelfde bedrag is te verkrijgen voor de verfraaiing van het interieur, waaronder inrichting, vloeren, het samenvoegen van 2 panden tot 1, enzovoort.

Tot slot valt er in Lommel nog eens maximaal 8.000 euro te rapen voor starters die in het kernwinkelgebied een zaak oprichten via de handelshuurwet. De helft is er voor wie op korte termijn huurt. "De 3 subsidies zijn cumuleerbaar en zijn sinds 1 januari van kracht", aldus nog Jansen.