ellen-olislagers

Tot de zomer gaat uw bedrijf het goed doen

De Limburgse conjunctuur gaat in de komende maanden verder op het positieve elan. Naast de bouw- en de automobielsector kruipt ook de export terug uit een dal, zo leert de maandelijkse barometer van Voka Limburg. "We verwachten een lichte terugval tegen het begin van de zomer", voorspelt stafmedewerker Ellen Olislagers.

"De export is er bovenop, de bouw doet het goed, en ook de automobielsector presteert beter dan een jaar geleden. De toeristische sector blijft eerder conjunctuurneutraal. Andere positieve indicator is dat de totale werkloosheid zakt tot 10% onder het niveau van de eerste jaarhelft van 2016. Tot slot zijn we blij met het recordaantal starters."

Gedelegeerd bestuurder Johann Leten reageert dan ook voorzichtig positief: “We gaan verder op het elan van de voorbije maanden. Onze conjunctuur bereikt een piek, waarbij we vooral hopen dat de export opnieuw zal aanpikken op het hoge niveau van 2015. Dit is nodig, want er staan ons heel wat onzekere tijden te wachten en er komen vele uitdagingen op ons af. Onze ondernemingen doen het goed, maar ze krijgen hun vacatures niet ingevuld. Op internationaal vlak is het koffiedik kijken welke vaart de Brexit en het beleid van president Trump zullen lopen. Bovendien dreigt de inflatieopstoot door de automatische loonindexering de competiviteit van onze bedrijven aan te tasten. Meer dan genoeg uitdagingen voor 2017...”