Schermafbeelding 2024-04-22 om 22.33.02

TrendMiner voor tweede keer verkocht

Zes jaar geleden nam het Duitse Software AG de veelbelovende Hasseltse scale-up TrendMiner over. De kopers hebben nu het voormalige bedrijf van Bert Baeck opnieuw van de hand gedaan. Een andere Duitse firma, onder het bewind van Amerikaanse durfkapitalisten, lijft nu de big dataspecialist op de Corda Campus in.

TrendMiner werd opgericht in 2008 door Bert Baeck en Thomas Dhollander. In feite is TrendMiner de naam van het product dat door het softwarehuis DSquare werd ontwikkeld en op de markt gebracht, maar intussen wordt de productnaam als bedrijfsnaam gebruikt. Het concept houdt in dat geavanceerde zoektechnologie wordt losgelaten op grote datavolumes (big data). TrendMiner haalt er op basis van patroonherkenning alle relevante informatie uit. De zoekmotor herkent hierin de trends en kan voorspellingen doen over de kans dat er iets in de processen van de ondernemingen of onderzoekers zal mislopen. Vooral chemische en farmaceutische bedrijven waren in de begindagen klant bij TrendMiner.

Een succesverhaal. Baeck (zie foto boven) werd zelf CEO in 2013, werd in 2015 gekroond tot Rising Star, en haalde de titel van Limburgse Jonge Ondernemer van het Jaar binnen in 2016. Intussen werd er meermaals groeikapitaal opgehaald, onder meer bij LRM, PMV, Ducko Sickinge (ex-Telenet) en Jurgen Ingels (ex-Clear2Pay). In het buitenland werden diverse kantoren geopend. Tot er zes jaar geleden een 'offer they couldn't refuse' in de bus viel en werd TrendMiner verkocht aan de Duitse groep Software AG. De hoofdzetel bleef in Hasselt.

Bert Baeck (nu 42) heeft in die periode niet stil gezeten. Hij richtte onder meer in 2022 Timeseer.ai op, was partner van het techfonds Smartfin en investeerde als co-founder mee in Hyperfox, een ander veelbelovend technologiebedrijf op de Corda Campus. Hij blijft actief als serial tech-entrepreneur.

Intussen verandert TrendMiner opnieuw van eigenaar, zo weet De Tijd. Koper is Proemion International, een Duitse firma die in handen is van de Amerikaanse private-equitygroep Battery Ventures. Zij hebben een wereldwijd een portefeuille van honderden bedrijven. Wat dat wil zeggen voor de toekomst van het Limburgse big databedrijf is niet duidelijk. Time will tell...