Trixxo

Trixxo countert vakbondsbezoekje

Het moet zijn dat de koffie de vorige keer lekker was, want een andere reden om Trixxo uit te kiezen voor hun vakbondsprotest valt bij Luc Jeurissen & co moeilijk te bedenken. Nog voor de rode en blauwe hesjes donderdagmorgen hun opwachting maken aan het hoofdkantoor in Hoeselt, heeft Trixxo al een stevige repliek klaar.

"Het is voor ons onbegrijpelijk waarom het ABVV en ACLVB voor een loonsverhoging willen actievoeren aan het Trixxo-hoofdkantoor", stelt Luc Jeurissen. "Wanneer we onszelf vergelijken met andere dienstenchequebedrijven stellen we immers vast dat 63% of 88.000 huishoudhulpen vandaag alleen het sectoraal baremaloon ontvangen, zonder maaltijdcheques. En 23% of 12.000 HHH's krijgen lagere maaltijdcheques. De conclusie is dat 75,18% van de huishoudhulpen een lager loonpakket heeft dan de Trixxo-medewerkers...

Als een van de grootste dienstenchequebedrijven in België, heeft Trixxo begrip voor de vraag om opslag van de huishoudhulpen. Volgens eigenaar Luc Jeurissen klopt het dat het werk dat de huishoudhulpen uitvoeren zwaar is. Zij verdienen respect voor hun uitdagende job. Net daarom betalen we nu al meer dan de wettelijk voorgeschreven minima. Voor onze bijna 7.000 huishoudhulpen levert dit meteen extra koopkracht op. Iemand die fulltime in dienst is kan op die manier 1.017 euro per jaar extra verdienen. Dit gebeurt in de vorm van maaltijdcheques.

De CEO weerlegt bovendien de kritiek dat zij geen gehoor geven aan de vraag naar opslag. "Wij hebben niet langer dan twee weken geleden nog aan alle media verteld dat de eis om een opslag van 1,1 procent vanuit het oogpunt van de huishoudhulpen niet overdreven is", aldus nog Jeurissen. "De enige vraag is wie dit zal betalen. Voor ons als werkgever is dit niet haalbaar. We hebben berekend dat een opslag van 1,1 procent voor iemand die 30 uur werkt per week, maandelijks netto 5 euro extra oplevert. Maar voor ons is dat een extra kost van meer dan 15 euro. Dergelijke loonsverhoging zal er volgens ons toe leiden dat vele dienstenchequebedrijven de deuren zullen sluiten. De leefbaarheid van de hele sector komt zo in gevaar. Een oplossing dient dus elders gezocht te worden."

Daarnaast wordt Trixxo bekritiseerd vanwege het actieve overnamebeleid. Er zou wel geld zijn voor overnames, maar niet voor opslag. "Dat lijkt ons een te eenvoudige stelling, die wij graag willen nuanceren. Het is net door de toenemende druk op de marges dat dienstenchequebedrijven genoodzaakt zijn om op zoek te gaan naar schaalvoordelen om zo de continuïteit en langdurige tewerkstelling blijvend te kunnen waarborgen", vindt Jeurissen.

Tot slot stellen de vakbonden dat de werkgevers in de dienstenchequesector zichzelf grote winsten uitkeren. "Welnu, dit geldt zeker niet voor Trixxo. Sinds de oprichting is er nooit, ik herhaal nooit, een dividend uitgekeerd. Iedere verdiende euro is geïnvesteerd in de groei en verdere professionalisering van het bedrijf in al zijn facetten."