Liesbeth Vandenrijt

Troonopvolgers: wie grijpt de macht in Limburgse familiebedrijven?

Om de Week van de Bedrijfsoverdracht in de kijker, of beter in het oor te krijgen, werd zopas een podcast-reeks opgenomen. Ondernemers als Marc Warson (Warsco), Roel Paesmans (Fruitsnacks) en Rudi Peeters (Vandersanden) getuigen samen met experts over succesfactoren van de opvolging in familiebedrijven.

De Week van de Bedrijfsoverdracht, een initiatief van Vlaio, dient om familiebedrijven bewust te maken van een professionele aanpak om hun onderneming over te dragen. Met die doelstelling werden er de afgelopen week tal van initiatieven gelanceerd. Eén daarvan is de podcastreeks Troonopvolgers, waarin HR-bureau Motmans & Partners aan de hand van straffe getuigenissen de do's en dont's op een rijtje zet. Een resem van academici, ervaringsdeskundigen en experten deelt in deze reeks kennis en ervaring om de uitdagingen en valkuilen bij successie inzichtelijk te maken, en zo familiale ondernemingen op weg te zetten naar een vlotte overgang naar de nieuwe generatie.

"Bij de overdracht van een familiebedrijf is alles juridisch en boekhoudkundig vaak goed geregeld, maar wordt vergeten dat de familiecontext een cruciale rol speelt”, zegt Liesbeth Vandenrijt van Motmans & Partners, die in de podcasts fungeert als host. “Nochtans heel belangrijk. Om dat en andere topics toe te lichten, hebben we heel wat vooraanstaande gasten mogen ontvangen. Zij leggen uit hoe in de praktijk de theorie kan ingevuld worden."

Komen onder meer aan bod: prof. dr. Ruveyda Kelleci (Open Universiteit), Rudi Peeters (CEO Vandersanden), Koen Hendrix (Directeur VKW Expertisecentrum Familiebedrijven), Roel Paesmans (Fruitsnacks) en Marc Warson (Voorzitter VKW - Warsco Units). De reeks ‘Troonopvolgers’ is beschikbaar via Spotify en andere podcastplatformen. De reeks is ook te bekijken op Youtube.