vaccin-corona

UgenTec helpt super-labo’s met aalvlugge coronatests

De Belgische overheid verlengt het partnership met het Hasseltse bedrijf UgenTec om het proces van de coronatests verder te automatiseren. “Tijdens de piek van de crisis registreerden we tot 20.000 tests per dag op ons platform”, zegt Steven Verhoeven, CEO van UgenTec. “Door de heropleving van het virus en de start van lokale tracing gaan we nu echt hoge volumes verwerken.”

Om grote aantallen van stalen snel en efficiënt te kunnen testen op Covid-19, heeft de overheid een aantal specifieke labo’s opgezet. UgenTec helpt hen met software die de analyse, de bepaling van het resultaat en de rapportering automatiseert. Alle aangeboden toepassingen zijn gecentraliseerd op hun platform FastFinder. Om nu een bijkomende versnelling hoger te schakelen, heeft de overheid de samenwerking met UgenTec verlengd. Daarmee kunnen de labo’s nog grotere volumes van stalen vliegensvlug behandelen, en dat is cruciaal in de strijd tegen de tweede besmettingsgolf.

“Nu we per dag duizenden tests uitvoeren, is het belangrijk om over betrouwbare software te beschikken die zowel de snelheid verhoogt als de kwaliteit van het proces monitort”, zegt Jo Vandesompele van Biogazelle, dat samen met de Universiteit van Luik zo’n super-labo runt. “Het FastFinder-platform bespaart ons de pijn van manueel data-onderzoek en geeft ons inzichten in essentiële gegevens, bijvoorbeeld over de positieve resultaten of de tracering.”

“We zijn er klaar voor”, aldus Steven Verhoeven van UgenTec. “We zijn fier om deze labo’s met de grote volumes te kunnen ondersteunen en zo bij te dragen aan het indammen van de pandemie.”