Uitvinding van de Kreeke toont internationaal potentieel

Bouwbedrijf van de Kreeke uit Halen pakt uit met een innovatief product dat direct op veel belangstelling mag rekenen in de sector van infrastructuurprojecten. Onder impuls van ondernemer Bas van de Kreeke werd samen met Dyka Plastics (Overpelt) en Nyloplast (uit de Tessenderlo Group) de V-flow ontwikkeld. Het is een kolk uit kunststof, die zo’n 6 meter diep in de grond wordt gestopt. Bovenaan loopt het oppervlaktewater door een rooster naar binnen, waarna het water via de kolk in de bodem infiltreert. Het regenwater kan op die manier dus volledig gescheiden worden opgevangen en in de ondergrond infiltreren. Het duurzame systeem is toepasbaar voor nieuwe en bestaande rioolstelsels.

vflow“Het product speelt in op de noden van de markt, omdat het licht is, erg stevig en makkelijk kan geplaatst worden,” zegt Bas van de Kreeke. “Het is bovendien niet duurder dan een traditioneel afwateringssysteem.”

Van deze V-flow werden intussen al 400 stuks geplaatst in het Nederlandse Landgraaf. “Wie het gezien heeft, is heel enthousiast,” zegt commercieel directeur Peter Vaes. “Het potentieel is enorm. Zo kunnen er bijvoorbeeld problemen van wateroverlast makkelijk mee opgelost worden.”

Studenten van de UHasselt gaan nu het product verder wetenschappelijk onderzoeken. De specificaties worden intussen verder uitgeschreven om de V-flow te kunnen laten opnemen in de bestekken van bouwprojecten.