carmans beenhouwersbier

Uniek Beenhouwersbier brengt ode aan beroep

Twee eikenhouten wijnvaten van een gerenommeerd Frans wijnhuis en een whiskyvat van een Ierse distilleerder geven bijzondere smaak aan het Limburgse, ambachtelijk gebrouwen Beenhouwersbier.

Nog schaarser dan de trappist van West-Vleteren zijn de twee nieuwe varianten van het Beenhouwersbier dat bij Ter Dolen werd gebrouwen in opdracht van Eric en Luc Carmans. Met 500 flessen van het ene en amper 200 van het andere is deze 'limited edition' wel iets heel speciaal.

Erik en Luk Carmans willen met dit bier een ode brengen aan het beroep van beenhouwer. Het beroep kent de laatste jaren alsmaar minder nieuwe starters. De ambacht van beenhouwer heeft een nieuw elan nodig. "Al te vaak kwam het beroep in een negatief daglicht te staan", aldus Erik Carmans.

Het Beenhouwersbier werd vorig jaar voor het eerst gebrouwen als eerbetoon aan beenhouwer François Carmans. Hij vestigde zich in 1965 in Beringen, waar hij vers vlees aan slagers en opkomende supermarkten leverde. In 1987 nam zijn oudste zoon Erik Carmans de zaak over. Hij vormde de slagerij om tot een versmarkt met een uitgebreide cateringservice. Een jaar later kwam ook de jongere broer Luc Carmans in het bedrijf. In 2009 beslisten ze om de zaak te verkopen en om samen te werken met Van Zon Horeca Group. Het is ook daar dat het nieuwe Beenhouwersbier te koop zal zijn.