Nele-Schoofs

Unizo in beroep tegen shopping Beringen?

Vlak nadat het stadsbestuur van Beringen donderdag besliste om een socio-economische vergunning toe te kennen voor een shoppingcentrum van 28.000 m² op het voormalige mijnterrein, kondigt Unizo-Limburg aan deze erkenning mogelijk voor de rechtbank aan te vechten. "Alle negatieve adviezen worden door het stadsbestuur gewoon genegeerd", aldus de zelfstandigenorganisatie.

"Het enige positieve aan de toekenning van de socio-economische vergunning voor het project Be-MINE, is dat het nu gaat om 28.000 m² in plaats van 34.000 m² winkeloppervlakte", zegt Nele Schoofs, communicatieverantwoordelijke bij Unizo-Limburg. "Maar ook dat is veel te veel, aangezien alle argumenten tegen een shopping van deze oppervlakte gewoon onder de mat zijn geveegd. Zo voorspelde de MOBER-studie al negatieve gevolgen voor de mobiliteit vanaf een verkoopsoppervlakte van 17.000 m². De impact bij 28.000 m² zal dus nog steeds bijzonder groot zijn."

Unizo-Limburg wijst ook nog op de strijdigheid met de Vlaamse winkelnota. "De inplanting dreigt het stedelijk milieu in Beringen en de handelsactiviteit in alle aangrenzende gemeenten aan te tasten", aldus nog Schoofs.

De ondernemersorganisatie heeft tot slot moeite met het huidige project omdat Be-MINE nu iets totaal anders inhoudt dan waarvoor aanvankelijk een PPS-formule werd uitgeschreven. "Zo ontbreekt de thematische invulling volledig en volgt het project de richtlijnen niet die zijn opgenomen in het meest recente Distributie Planologisch Onderzoek van de provincie Limburg."

Unizo-Limburg bekijkt nu de mogelijkheid om in beroep te gaan tegen de beslissing.