Hoofdafbeelding_publi11_verkleind

UNIZO torpedeert de Bijkluswet

Vanaf 1 januari 2021 is het zo ver: dan eindigt de zogenaamde Bijkluswet in zijn huidige vorm. In 2020 vernietigde het Grondwettelijk Hof de wet op vraag van UNIZO, Boerenbond en acht sectorfederaties. Bart Lodewyckx, gedelegeerd bestuurder UNIZO Limburg: "Daarmee bevestigt het Hof onze redenering: de Bijkluswet zorgt voor een ongelijke behandeling wat betreft de betaling van bijdragen en belastingen en leidt tot oneerlijke concurrentie ten aanzien van zelfstandigen en ondernemingen.”

De Bijkluswet werd geboren uit het Zomerakkoord van de federale regering in 2017, waarbij voorzien werd om iedereen die werkt 500 euro per maand onbelast te laten bijklussen. Het systeem was bedoeld om occasionele vriendendiensten en vrijwilligersdiensten op een nette manier te kunnen belonen: het bijspringen als trainer bij een jeugdvoetbalploeg of het helpen van hulpbehoevende bejaarden in de straat bijvoorbeeld.

“UNIZO merkte heel snel dat er geen harde garanties kwamen dat de ‘occasionele diensten’ effectief beperkt werden tot échte vriendendiensten, door een heldere en ondubbelzinnige afbakening in de wet”, geeft Bart Lodewyckx aan. “Zo werden er geen activiteiten geschrapt die concurrentieel kunnen zijn met die van reguliere zelfstandigen, zoals klusjes aan de woning, tuinonderhoud, bijlessen, muzieklessen, kinderopvang, administratief werk, …”.

Ook kon het voor UNIZO niet dat werknemers hun reguliere activiteiten in hun vrije tijd zouden verderzetten als onbelaste bijverdienste. Want dan stimuleer je constructies waarbij werknemers vier vijfde gaan werken om vervolgens op hun vrije dag te gaan bijklussen. Ze moeten voor die activiteiten dan geen belastingen betalen en beconcurreren zo hun eigen werkgever op de vijfde dag aan oneerlijke gunstvoorwaarden.

Een laatste knelpunt was dat de Bijkluswet de 10% belasting op diensten die via elektronische platformen werden verricht, afschafte. Het ging nochtans om een tarief dat al lager lag dan wat geldt voor reguliere ondernemers. De wet bood geen garantie dat ondernemingen hun huidige activiteit niet geheel of gedeeltelijk onder een platform konden onderbrengen, om zo te vermijden dat hun deeltijdse medewerkers sociale bijdragen of belasting moeten betalen. Want ook dat betekent deloyale concurrentie voor ondernemers die hun werknemers wél een volwaardig statuut geven.

Bart Lodewyckx: “Wat ons betreft was de oplossing simpel. Hef dezelfde lasten voor mensen die bijverdienen, of ga reguliere ondernemers minder belasten.”

Ondanks de uitgestoken hand, werd bij de totstandkoming van de wet in 2018 geen structureel overleg gepleegd met alle stakeholders om pijnpunten in de wet bij te sturen of te verduidelijken. Daarom vroegen UNIZO en haar partners het Grondwettelijk Hof om de vernietiging van de wet op grond van discriminatie ten opzichte van reguliere ondernemers en zelfstandigen.

“Uiteraard is de vernietiging van de Bijkluswet een goede zaak, maar we moeten hier niet blijven stilstaan”, besluit Bart Lodewyckx. “We zullen vanuit UNIZO nauwlettend toezien op nieuwe wetgevende stappen die genomen worden om te vermijden dat zelfstandigen in de toekomst opnieuw gediscrimineerd worden door een gelijkaardig initiatief. We gaan dan ook met het beleid in gesprek over een nieuwe aanpak voor echte vriendendiensten, maar ook voor de digitale deelplatformen.”

UNIZO Limburg wil de onmisbare partner zijn voor elke eigenaar-ondernemer in Limburg.