VDAB _Afbeelding

Vacaturegericht opleiden is het nieuwe rekruteren

De industriesector kampt met heel wat knelpuntvacatures. Om al deze vacatures ingevuld te krijgen, zet VDAB samen met bedrijven in op vacaturegericht rekruteren. “Soms moet je kijken naar het potentieel binnen je eigen bedrijf”, zegt Ali Atesci, provinciaal accountmanager industrie bij VDAB.

Accountmanagers zijn dienstverleners die helpen om openstaande vacatures bij bedrijven in te vullen. “Ik geef professioneel advies en begeleid bedrijven met als doel een maximale ondersteuning in de zoektocht naar een gepast antwoord op hun vraag”, legt Atesci uit. “Na het afronden van mijn studies elektomechanica besliste ik om een extra lerarenopleiding te volgen. Het was zalig om les te geven aan jongeren, maar het werken met volwassenen sprak me nog meer aan. Zo kwam ik terecht bij VDAB. Negen jaar begeleidde ik werkzoekenden in hun persoonlijk traject. Sinds twee jaar ben ik accountmanager en kan ik nog meer projecten opstarten samen bedrijven om zo in te spelen op de noden van de arbeidsmarkt.”

Opleidingen op maat

“Ik observeer en analyseer om een gepast antwoord te bieden”, zegt Atesci. “Als bedrijven geen geschikte profielen vinden, raad ik hen aan om talent te zoeken binnen hun eigen organisatie. Via een competentieversterkend traject en opleidingen op maat kunnen we de talenten van werknemers intern upskillen om knelpuntvacatures in te vullen. Zo kunnen vacatures waar minder competenties voor nodig zijn, opgevuld worden door een groter doelpubliek.”

Vacaturegericht opleiden is het nieuwe rekruteren. “Soms moet je dus kijken naar het potentieel binnen je eigen bedrijf”, geeft Atesci aan. “Het duurt vaak lang om bijscholingstrajecten te implementeren omdat er contact moet zijn met de HR-verantwoordelijke, het hoofd van de technische dienst, enzovoort. Na groen licht stippelen we een traject op maat uit. Dit kan bestaan uit enkele weken les op de campus en de rest van de opleiding op de werkvloer door in te zetten op verschillende vormen van werkplekleren. Wij kunnen de ‘gap’ tussen vacatures en werkzoekenden verkleinen door te investeren in de basiselementen.”

Hoge verwachtingen

“Ik maak mij zorgen om het aantal werkzoekenden vandaag in combinatie met de snelgroeiende industriële bedrijven”, geeft Atesci aan. “We kiezen er bewust voor om een beperkt aantal werkzoekenden met de juiste kwaliteiten uit te nodigen per functie. De industrie blijft evolueren en bij het invullen van de vacatures moet je ook rekening houden met de digitalisering. Heel wat werkzoekenden hebben niet de juiste opleiding en de verwachtingen van bedrijven liggen hoger dan enkele jaren geleden.”

“Ik werk ook heel intensief samen met Fedasil, het Rode Kruis, lokale opvangcentra voor nieuwkomers, lokale besturen zoals het OCMW-Welzijnsregio en straathoek- en jongerenwerkers”, zegt Atesci trots. “Daarnaast heeft VDAB een intensieve dienstverlening voor mensen met een beperking op de arbeidsmarkt. Gelukkig zijn er al bedrijven die inzetten op inclusie en diversiteit op de werkvloer. Mijn doel is om zoveel mogelijk bedrijven aan te sporen dit ook te doen. Door bijvoorbeeld te zorgen dat de teamleider in je bedrijf meertalig is, wordt je doelpubliek dubbel zo groot en de drempel kleiner om te solliciteren. We werken provincie- en grensoverschrijdend en zullen blijven inzetten op inclusie en diversiteit want ook zij zullen onze witte raven zijn in de toekomst.”

 

Welkom bij VDAB, de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding. VDAB is de arbeidsmarktregisseur van Vlaanderen.