dimitri fotij e-max vaessen

Vaessen betaalt 15 miljoen voor nieuwe ovens

De Dilsense groep E-max, producent van aluminium profielen, gaat 15 miljoen euro investeren in zijn vestiging in Kerkrade. Er zullen nieuwe ovens worden gekocht om oud aluminium te smelten. E-max gaat die grondstof gebruiken om 100% circulaire profielen van te maken. 

E-max behoort tot de groep Vaessen Industries van ondernemer Jos Vaessen. Het bedrijf uit Dilsen-Stokkem is intussen een wereldspeler en pionier op het vlak van de ontwikkeling en productie van aluminium dat volledig uit gerecycleerd materiaal bestaat. Het duurzame karakter uit zich tevens in de fors gereduceerde uitstoot van de totale productieketen. Als volgende stap in die filosofie, blijft E-max fors investeren in bijkomende ecologische voordelen én extra capaciteit.
“Omdat wij alleen schroot van oude aluminium ramen en deuren gebruiken, moet er elders minder van de basisgrondstof bauxiet gewonnen worden", vertelt Dimitri Fotij, CEO van E-max. "Dat betekent minder uitputting van grondstoffen en fossiele brandstoffen, minder aantasting van het landschap en veel minder uitstoot van CO2. Aanvankelijk werd een beetje lacherig gedaan over ons ecologisch aluminium, dat de naam X-Eco meekreeg. Maar nu komen de grote multinationals hier kijken hoe wij dat voor elkaar gekregen hebben.”
Centraal in de aanmaak van dit ecologische aluminium staat de eigen smelterij van E-max in het Nederlandse Kerkrade. Daar wordt het schroot gesmolten, om als basis te dienen voor de extrusie van nieuwe profielen in de E-max-vestigingen in Dilsen-Stokkem en Kortrijk. Verticale integratie, heet dat. Volgend jaar wordt er nog eens 15 miljoen euro geïnvesteerd in de bouw van twee nieuwe smeltovens.
“De bestaande ovens zijn meer dan twintig jaar oud", weet Fotij. "Met de nieuwe ovens zullen we niet enkel de laatste stap zetten naar 100 procent gerecycleerd aluminium, maar ook onze capaciteit kunnen optrekken van 55.000 naar 85.000 ton per jaar. En dat is nodig door de toenemende vraag naar ecologische profielen én aluminium onderdelen voor voertuigen, machines en constructiematerialen."
Sluitstuk
Deze investering wordt het sluitstuk van de jarenlange reis van E-max op weg naar duurzame productie. “In totaal zullen we in meer dan tien jaar zo’n 50 miljoen euro geïnvesteerd hebben. Een zware investering voor een middelgroot bedrijf als het onze, maar het levert ons wel een voorsprong van tien jaar op.” De groep E-max telt in zijn drie vestigingen zo’n 500 medewerkers, samen goed voor een omzet van 160 miljoen euro.