patrick-nijs

Vaessen neemt de bocht van vernieuwing

patrick-nijs

Vasco, de groep die traditioneel actief is in designradiatoren, is weer boven water. Na een aantal moeilijke jaren, heeft de bedrijvengroep uit de holding Vaessen Industries van industrieel Jos Vaessen, de horizon verruimd richting ventilatiesystemen en vloerverwarming voor particuliere woningen. Tegen Batibouw volgend jaar komt Vasco ook met een koelingssysteem op de markt. “Niet dat we de radiatoren loslaten, maar we willen zorgen voor het optimaal leefcomfort in uw woning”, vat CEO Patrick Nijs van Vasco de strategie samen.

Vooral in 2010 en 2011 heeft de bedrijvengroep Vasco, met fabrieken in Dilsen-Stokkem (Vasco), Zedelgem (Superia), het Nederlandse Tubbergen (Brugman) en het Poolse Lechnica (badkamerradiatoren) het moeilijk gehad. In 2013 werd Patrick Nijs aan boord gehesen als de nieuwe CEO voor de groep. Hij stippelde samen met eigenaar Jos Vaessen een nieuwe strategie uit. Die ging samen met een herstructurering, waarbij 30 arbeiders het bedrijf verlieten. “Dat was pijnlijk, maar helaas nodig. Ik begrijp dat sommige mensen zich daar moeilijk bij konden neerleggen. Maar om te kunnen investeren, moet het bedrijf rendabel zijn”, zegt Nijs over de moeilijke periode. “Wij zijn uiteindelijk meer gaan verbreden, en tegelijk meer gaan focussen.”

Zo werd het merk Thermic losgelaten, en is het bedrijf zich ook gaan toeleggen op andere systemen in de particuliere woningbouw. “We hebben hier bij Vasco in Dilsen-Stokkem een eigen ventilatiesystemen en vloerverwarming ontwikkeld. Alles kan op afstand bestuurd worden via een app." Binnenkort komt er ook een eerste koelingssysteem onder de vlag van Vasco. “Dat willen we op punt hebben tegen februari volgend jaar.”

De hele groep Vasco telt momenteel 620 medewerkers, van wie 250 in Dilsen-Stokkem. De omzet bedraagt zo'n 100 miljoen euro.